Sněmovna USA udělala krok k impeachmentu. Schválila rezoluci k vyšetřování Trumpa

Zpravodaj ČT Miřejovský: Slyšení svědků v Trumpově kauze budou dál veřejná (zdroj: ČT24)

Americká Sněmovna reprezentantů ovládaná demokraty schválila rezoluci, jež stanoví další průběh vyšetřování prezidenta Donalda Trumpa. To by mohlo teoreticky vést až k impeachmentu. Pro návrh bylo 232 poslanců, republikáni byli proti. Bílý dům postup demokratů odsoudil. Podle Trumpa jde o „největší hon na čarodějnice v americké historii“.

Postoj k procesu vedoucímu k případnému sesazení prezidenta vyjádřila vůbec poprvé celá sněmovna, a ne jen příslušné výbory či hlasití zastánci ústavní žaloby. Rezoluce upřesňuje další postup a dává výborům pravomoc pokračovat v krocích, které nakonec mohou vést až k podání ústavní žaloby.

„Bylo to čistě stranické hlasování, jak se očekávalo. Všichni demokraté s výjimkou dvou hlasovali pro a všichni republikáni bez výjimky proti,“ podotkl redaktor Aktuálně.cz Daniel Anýž.

Předsedkyně sněmovny, demokratka Nancy Pelosiová, ještě před zahájením jednání kongresmany požádala, aby pravidla dalšího postupu vyšetřování schválili, protože jde o „záležitost ochrany Ústavy Spojených států“. „V sázce tady není nic menšího než demokracie,“ zdůraznila.

Vůdce republikánské menšiny ve Sněmovně reprezentantů Kevin McCarthy naproti tomu vyšetřování označil za „pokus zvrátit poslední volby a pokus zvrátit i ty následující“.

Republikán Tom Cole z procedurálního výboru rezoluci kritizoval i kvůli tomu, že údajně nedává odpůrcům vyšetřování prezidenta stejná práva, jako tomu bylo při dvou předchozích procesech impeachmentu za vlády prezidentů Richarda Nixona a Billa Clintona.

Kontroverzní telefonát s Kyjevem

Demokraté v dolní komoře Kongresu USA vyšetřují Trumpa kvůli jeho možnému nátlaku na Kyjev, na který upozornil nejmenovaný pracovník amerických zpravodajských služeb. Podle něj Trump ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vybízel, aby ukrajinská justice začala vyšetřovat Trumpova politického rivala Joea Bidena kvůli působení jeho syna Huntera v ukrajinské energetické firmě.

Trump přitom údajně zablokoval peníze na vojenskou pomoc Ukrajině, čímž se prý snažil Zelenského přinutit ke spolupráci. Trump obvinění opakovaně odmítá a demokraty za přípravu impeachmentu kritizuje. Prezidenta se zastal i Zelenskyj.

V reakci na nejnovější krok sněmovny mluví Trump o dalším „honu na čarodějnice“. Kroky demokratů podle něj škodí americké ekonomice.

„V posledních týdnech se ve svědectví lidí z Trumpovy administrativy, ať už bývalých nebo současných, objevilo tolik podpůrných informací k výchozímu tvrzení, že Trump měl tlačit na ukrajinského prezidenta, že demokraté věří tomu, že to politicky ustojí,“ míní Anýž s tím, že podle demokratů by nové důkazy mohly poškodit Trumpa před volbami v roce 2020.

Slovo dostanou i republikáni

Přední roli v organizaci slyšení přiznává rezoluce sněmovnímu výboru pro kontrolu tajných služeb a jejímu demokratickému předsedovi Adamu Schiffovi. Klást otázky při výsleších má nejen předseda, ale i nejvýše postavený republikán.

Republikáni rovněž budou moci žádat o předvolání svědků či o vydání dokumentů, což ale bude podmíněno souhlasem předsedy či výborové většiny.

Prezident a jeho zástupci se podle navržené rezoluce mohou účastnit impeachmentového procesu v justičním výboru, kde mohou předkládat důkazy, žádat dokumenty či podrobit výslechu svědky.

Impeachment Trumpa je nepravděpodobný – souhlas by musel vyjádřit i americký Senát, který v současné době ovládají prezidentovi republikáni.