Impeachment se může táhnout dlouho. Sesadit prezidenta USA se dosud nepodařilo

90’ ČT24: Pokus o sesazení prezidenta Trumpa (zdroj: ČT24)

Americká Sněmovna reprezentantů v úterý oznámila, že zahájí proces přípravy ústavní žaloby na šéfa Bílého domu Donalda Trumpa. Do podobné situace se dostali dosud jen tři prezidenti Spojených států, žádný ale nebyl sesazen. Celý proces může trvat řadu měsíců. Pravděpodobnost jeho úspěchu je nízká. Konečné slovo má totiž Senát, kde ho musí podpořit dvoutřetinová většina. Nyní v něm mají převahu Trumpovi republikáni.

Co je impeachment a kdy vznikl?

Ve veřejném právu se takto označuje zvláštní státní žaloba podaná na poslance a vysoké státní úředníky zákonodárným shromážděním. Užívá se zejména v angloamerickém ústavním právu.

Impeachment vznikl již ve 14. století, kdy se stal v Anglii prostředkem zahájení soudního řízení proti politickým osobnostem, a to zejména proti královským ministrům. Jeho úloha jako politického nástroje začala opadat koncem 17. století.

Odvolání hlavy státu v demokratických zemích upravují příslušné ústavy. Kroky k odvolání se pak mohou v jednotlivých zemích lišit. V USA je impeachment praktikován zřídka, jeho nejčastějším terčem byli v minulosti federální soudci. Americká televize CNN upozornila, že dolní komora dosud obžalovala jen dvě desítky lidí, z toho většinu soudců. Senát z nich odsoudil jen necelou polovinu. Problémoví zástupci státu často funkci sami opustí a znovu už nejsou zvoleni či jmenováni.

V americkém právním systému je velmi důležitý výklad ústavy a práva. Takovým zločinem může být cokoli, co Kongres v daném historickém momentu shledá za závažné. U nás právníci či soudci právo nalézají, zatímco v USA a v Británii ho vytvářejí.
Michal Tomášek
profesor evropského práva

Kdy lze k impeachmentu přistoupit?

V případech, kdy jsou prezident, viceprezident nebo vyšší úředníci důvodně podezřelí ze zrady, úplatků nebo jiných těžkých zločinů a trestných činů, nebo když zneužili moci a hrubě se provinili proti veřejnému blahu (politické provinění).

Jaký je postup v USA?

Proces impeachmentu obvykle začíná v právním výboru Sněmovny reprezentantů, ale může jej zahájit také zvláštní výbor. Seznam bodů obžaloby musí následně schválit prostou většinou sněmovna (218 hlasů ze 435). Poté se žalobou zabývá Senát (horní komora amerického Kongresu, 100 členů), který v tomto případě plní funkci soudu. Řízení v Senátu vede předseda nejvyššího amerického soudu a pro odsouzení se musí vyslovit dvě třetiny přítomných senátorů.

Impeachment je procedura politická, nikoli justiční. Soudní instituce nemají ústavní právo ho jakkoli ovlivnit.

Byl již v USA prezident sesazen?

Ne. Dva prezidenti, Andrew Johnson a Bill Clinton byli souzeni v Senátu, který je osvobodil. Richard Nixon raději odstoupil sám po projednání ve sněmovním výboru.

Koho se impeachment týkal?

Poprvé čelil ústavní žalobě v roce 1868 Andrew Johnson, který se dostal do sporu mezi radikály z Jihu a Severu a byl obviněn z porušování zákonů. V roce 1998 byl Bill Clinton obviněn z křivé přísahy a maření spravedlnosti v sexuální aféře s bývalou stážistkou v Bílém domě Monikou Lewinskou. Demokraté Johnson i Clinton impeachment nakonec „přežili“, Johnson jen o jeden hlas.

V případě republikána Richarda Nixona schválil právní výbor Sněmovny reprezentantů v roce 1974 ústavní žalobu kvůli skandálu Watergate. Nixon byl obviněn z protiústavního jednání v souvislosti s násilným proniknutím do volebního štábu demokratů v hotelu Watergate a z nelegálního odposlechu jednání Demokratické strany během prezidentské volební kampaně. Čelil obvinění z vážného porušení amerických zákonů a z překročení prezidentských pravomocí. Nixon ze své prezidentské funkce odstoupil dříve, než byl proces obžaloby zahájen. Jeho vyhlídky na osvobození v Senátu byly totiž mizivé.

O co jde v současné kauze s Trumpem?

Podle médií měl Trump v červencovém telefonátu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským na politika naléhat, aby Kyjev vyšetřoval Huntera Bidena (syna někdejšího viceprezidenta Joea Bidena, favorita na demokratickou kandidaturu v prezidentských volbách 2020) kvůli podezření z korupce při jeho podnikání na Ukrajině.

Odvolání Trumpa ale není příliš pravděpodobné vzhledem k převaze jeho republikánů v Senátu. Impeachment už demokraté dříve zvažovali v souvislosti s ruskými zásahy do amerických prezidentských voleb v roce 2016.