Práce cennější ovzduší: Trump oznámí vystoupení z klimadohody

Trump se údajně rozhodl odstoupit od Pařížské klimatické dohody (zdroj: ČT24)

Trumpova administrativa nehodlá respektovat závěry Pařížské klimatické dohody a z této mezinárodní dohody o globální ochraně klimatu vystoupí. Podle CBS už Trump seznámil své spolupracovníky s konečným stanoviskem. Sám Trump na Twitteru uvedl, že rozhodnutí oficiálně oznámí večer (ve 21:00 středoevropského času). Naopak Čína, největší znečišťovatel ovzduší na světě, potvrdila, že ctí Pařížskou dohodu.

Trumpův tým, jehož součástí je i šéf Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) Scott Pruitt, nyní podle Axios zvažuje, jakým způsobem od dohody odstoupit.

Je to vítězství konzervativního křídla uvnitř Bílého domu, které se utkalo s liberálnějším pohledem. Bude to porážka ministra zahraničí Rexe Tillersona, Ivanky Trumpové, demokratů, velké části republikánů i šéfů několika set firem, Exxonu a Shellu jako velkých ropných gigantů.
Martin Řezníček

Mezi možnostmi je buď formální ukončení účasti na Pařížské dohodě, takový proces by trval tři roky, nebo stažení amerického souhlasu s Rámcovou úmluvou OSN o změně klimatu. Druhá možnost je radikálnějším, ale rychlejším řešením. 

Pařížský dokument o celosvětové ochraně klimatu loni v září odsouhlasila administrativa nyní již bývalého demokratického prezidenta Baracka Obamy, čímž byl ratifikační proces v USA formálně ukončen. Protože ale o dohodě nehlasoval Senát USA, tak není pro USA právně závazná, republikán Trump ji tedy může podle své vůle vypovědět.

Konečné rozhodnutí v této věci Trump opakovaně odkládal. Ještě během volební kampaně dohodu označil za nevýhodnou pro USA a slíbil ji zrušit, pokud se stane prezidentem. Argumentoval tím, že dokument by například ústupem od uhlí připravil Ameriku o miliony pracovních míst.

Změna klimatu je světový problém, který nemůže žádná země ignorovat.
Chua Čchun-jing
mluvčí čínského ministerstva zahraničí

V posledních týdnech hovořil o tom, že vše musí důkladně posoudit s tím, že konečné stanovisko bude vycházet z amerických zájmů. V Bílém domě tak v minulých dnech zuřila bitva, v níž zřejmě zvítězilo konzervativní křídlo.

Zdá se pravděpodobné, že pokud legislativa, kterou přijal Trump, zůstane v platnosti, tak se nepodaří naplnit cíle omezování emisí do roku 2025, které byly původně avizovány pro Pařížskou dohodu.
Alexandr Ač
Ústav výzkumu globální změny AV ČR

Rozhodnutím Washingtonu se některé americké státy řídit nehodlají

Některé státy jako třeba Kalifornie nebo New York ale hodlají pokračovat ve výrazném snižování emisí bez ohledu na to, jaký názor na změnu klimatu zrovna v Bílém domě převládá.

„V mnoha státech se nevyplatí podporovat těžbu uhlí. Změna legislativy nemusí znamenat tak zásadní změny, jak se očekává, ale samozřejmě by bylo lepší, kdyby to bylo řízeno centrální administrativou,“ poznamenal Alexandr Ač z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR.

O důležitosti setrvání Spojených států uvnitř mezinárodního klimatického režimu, který Pařížská dohoda ztělesňuje, se před několika dny snažili Trumpa přesvědčit představitelé ostatních zemí G7 i předseda Evropské rady Donald Tusk.

Spojené státy jsou v produkci emisí skleníkových plynů - oxidu uhličitého (CO2), metanu (CH4) a oxidu dusného (N2O) - druhé na světě, hned za Čínou. O toto „prvenství“ přišly v roce 2006. Předtím však byly v tomto ohledu jasnou jedničkou a historicky tedy nesou největší zodpovědnost za lidskou aktivitou způsobený proces globálního oteplování.

Šéf OSN vyzval k naplnění cílů Pařížské klimatické dohody

Klimatická změna je všudypřítomné ohrožení a vědecky je bezpochyby prokázána, zdůraznil generální tajemník OSN António Guterres během úterního projevu na Newyorské univerzitě. Z boje proti klimatické změně profituje i hospodářství, poznamenal Guterres, čímž nepřímo polemizoval s přesně opačným názorem Trumpa.

Když nějaká vláda zpochybní globální vůli a potřebu dohody, je to pro všechny ostatní důvodem pro ještě silnější semknutí a setrvání na této cestě.
António Guterres
generální tajemník OSN

„Tvrdím, že je naprosto nezbytné, abychom Pařížskou dohodu zavedli do praxe a tuto povinnost naplnili zvýšeným úsilím,“ dodal Guterres.

Evropa musí Spojeným státům zdůraznit, že ukončení dohody není přímočarým procesem a její plné opuštění bude trvat léta, uvedl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. „Povinností Evropy je říct: není to jen tak,“ řekl s tím, že Trump nezná podrobnosti. 

Není plán B, protože nemáme planetu B, ozývá se z Unie

Odstoupení USA od dohody by bylo zklamáním, reagoval na zprávu místopředseda Evropské komise pro energetickou unii Maroš Šefčovič. „Už nyní cítíme daleko větší očekávání od našich partnerů napříč světem - z Afriky, z Asie, z Číny - aby Evropa převzala v těchto snahách vedení. Jsme připraveni to udělat, neboť jsme přesvědčeni, že to je správná věc,“ dodal.

Jedinými dvěma zeměmi, které nepodepsaly Pařížskou dohodu, je Sýrie, která má v tuhle chvíli logicky jiné starosti, a také druhá nejchudší země na západní polokouli, což je Nikaragua.
Martin Řezníček


Přes možné negativní rozhodnutí americké administrativy to podle něj budou ekonomické faktory v USA, které nakonec věc rozhodnou.

„Vysvětloval jsem osobně ve Washingtonu, že pro Evropu neexistuje plán B, protože nemáme planetu B,“ poznamenal Šefčovič. EU je podle něj přesvědčena, že Pařížská dohoda je důležitá pro budoucnost lidstva. Bojovat za ni chce „agresivní politikou“ i francouzská vláda. Nový muž v Elysejském paláci, Emmanuel Macron, opakovaně zdůraznil, že pod jeho vedením realizuje Francie ambiciózní klimatické politiky.

Podle diplomatických zdrojů plánuje Evropská unie společné prohlášení s Čínou, která vyjádří dohodě podporu. Brusel a Peking by tak mohly učinit už tento týden na v pořadí 19. společném summitu.

Moldan: Trumpovy úlety nejsou pro Pařížskou dohodu důležité (zdroj: ČT24)