Tusk po schůzce s Trumpem: Na boji proti teroru shoda, s Ruskem a klimatem je to horší

Unijní zástupci se s novým americkým prezidentem shodli na boji proti teroru, otevřené ale zůstávají otázky jako klimatické změny nebo globální obchod. Po schůzce v Bruselu to oznámil šéf Evropské rady Donald Tusk. „Nemohu na sto procent říci, že máme společný názor na Rusko,“ sdělil také po jednání s Donaldem Trumpem. Rád by, aby USA a EU kladly společný důraz na západní hodnoty.

Tusk uvítal amerického prezidenta u vchodu do nové budovy Europa v centru evropské čtvrti v Bruselu. Žertovali mezi sebou, ale s přítomnými novináři nehovořili a překvapivě se ani nezastavili k tradičnímu fotografování před připravenými vlajkami USA a EU.

Události: Trump jednal v Bruselu se špičkami EU i NATO (zdroj: ČT24)

V otázce Ukrajiny je prý jasno

Trumpa nejprve čekalo jednání s Tuskem a šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Šéf Evropské rady po schůzce oznámil, že nenašli stoprocentní shodu v pohledu na Rusko. Pokud jde o konflikt na Ukrajině, „vypadá to“ ale podle Tuska, že obě strany zastávají stejnou pozici.

Zpravodaj ČT Vostal k jednání unijních špiček s Trumpem (zdroj: ČT24)

„Mám pocit, že jsme se shodli v mnoha oblastech, především v boji proti terorismu. Některé otázky ale zůstávají otevřené, jako klima a obchod a já si nejsem na sto procent jistý, že dnes můžeme říci, že máme společnou pozici, společný názor na Rusko,“ konstatoval Tusk.

Jak Unie, tak i Washington uvalily na Moskvu sankce kvůli anexi ukrajinského Krymu a ruským aktivitám v Donbasu, jejichž platnost je stále prodlužována. Brusel trvá na tom, že nemohou být zmírněny, dokud nebudou plně dodržovány minské mírové dohody. Západ viní Rusko z podpory separatistů zbraněmi i vojáky.

Řeč padla také na brexit. Trump prý dal při této příležitosti najevo obavy, že kvůli odchodu Británie z EU ubude v USA pracovních míst.

„Souhlasili, že mají společný zájem spolupracovat s třetími zeměmi na řešení nekalých obchodních praktik,“ uvedl informovaný činitel. Podporu získal plán vzniku společné pracovní skupiny, která by řešila složité otázky vzájemného i světového obchodu.

Co dává naší spolupráci a přátelství ten nejhlubší smysl jsou základní západní hodnoty jako svoboda, lidská práva, úcta k lidské důstojnosti. Hodnoty a principy na prvním místě, to je to, co bychom my – Evropa i Amerika – měli říkat.
Donald Tusk
šéf Evropské rady

Následné diskuse s Trumpem v širším formátu se účastnili předseda europarlamentu Antonio Tajani a šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Šéfa Bílého domu doprovázeli poradce pro otázky národní bezpečnosti Herbert McMaster, ministr zahraničí Rex Tillerson a ministr obrany James Mattis.

Unijní strana se snažila zdůraznit, že dobré vzájemné vztahy jsou klíčem k bezpečnosti i prosperitě na obou stranách Atlantiku. Trump byl po svém zvolení vůči EU skeptický a svým přístupem mnohé evropské politiky znejistěl.

Do Bruselu ale dorazil rychle. Jeho předchůdce Barack Obama do institucí EU zavítal až v polovině svého druhého funkčního období, v březnu 2014.

Pro Trumpa je Brusel předposlední zastávkou na jeho prvním zahraničním turné. Zahájil ho v Saúdské Arábii, po které následovaly návštěvy Izraele a Palestiny; po jednání v Bruselu ho čeká ještě summit skupiny velkých světových ekonomik G7 v Itálii.

Nový šéf Bílého domu dosud dával přednost jednáním s lídry konkrétních evropských zemí. Sešel se tak s britskou premiérkou Theresou Mayovou a německou kancléřkou Angelou Merkelovou. 



Trump se odpoledne sešel i s novým francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Státníci si před objektivy fotoaparátů a kamer podali ruce. Agentury si všímají, že si je pevně stiskli a dlouho drželi, až jim prý zbělaly prstní klouby. 

„Je pro mě velkou ctí být s novým prezidentem Francie, který vedl neuvěřitelnou kampaň a získal obrovské vítězství,“ řekl Trump, který se před volbami nicméně netajil sympatiemi k Macronově soupeřce, krajně pravicové političce Marine Le Penové. „Všichni o tom mluví po celém světě. Gratulujeme. Výborně!“ dodal Trump s tím, že témat ke společné diskusi je mnoho a že tím převažujícím bude boj proti terorismu.

Macron k tomu dodal, že tématy jsou i klima a energetika, což jsou otázky, v nichž se oba politici příliš neshodují. Trump dal najevo už před volbami, že ho nezajímá boj proti globálnímu oteplování a že podporuje využívání tradičních energetických zdrojů, které nejsou k životnímu prostředí nicméně příliš šetrné. „Jsem velmi rád, že toho společně můžeme hodně změnit,“ podotkl Macron.

Donald Trump s Emmanuelem Macronem
Zdroj: Peter Dejong/Reuters

Zatímco její manžel se věnuje vysoké politice, americká první dáma Melania Trumpová navštíví dětskou nemocnici královny Fabioly, s dalšími prvními dámami výrobce kabelek Delvaux a posléze si s belgickou královnou Mathildou prohlédnou slavné skleníky v zahradách Laekenu.