Trump jedná v Saúdské Arábii: Podepsány kontrakty za 350 miliard dolarů

Události: Trumpova první zahraniční cesta začala v Rijádu (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump zahájil svou první zahraniční cestu. V Rijádu se zúčastní summitu arabských a muslimských zemí. Saudskoarabské a americké společnosti již podepsaly kontrakty za více než 250 miliard dolarů, uzavřena byla též zbrojní dohoda za zhruba 110 miliard dolarů. Na saudskoarabskou metropoli před Trumpovým příletem podniklo útok hnutí jemenských Húsiů. Saudská Arábie potvrdila, že sestřelila raketu, která na město cílila. Útok tak nevedl k obětem.

Oficiální saúdskoarabská média podle agentury Reuters uvedla, že raketa Burkan-1 byla zlikvidována asi 200 kilometrů západně od Rijádu. Saúdy vedená arabská koalice bojující v Jemenu prý střelu zneškodnila v pouštní oblasti, takže útok si nevyžádal žádné oběti.

  • Jemen sužuje mnohaletý konflikt, v němž proti sobě bojují menšinoví šíitští Húsiové podporovaní šíitským Íránem proti vládě prezidenta Abdar Mansúra Hádího, které pomáhá koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií a Západem. Vládní jednotky mají pod kontrolou zhruba 70 procent území na jihu a východě země, povstalci ovládají severozápad včetně metropole Saná.

Trump zahájil návštěvu

Několik hodin po incidentu v Rijádu přistál Donald Trump, který tak zahájil svou první návštěvu ve funkci prezidenta USA. Do sídla saúdských vládců dorazil spolu s manželkou Melanií a dcerou Ivankou. Prezidentskou limuzínu doprovodili k červenému koberci jezdci na koních nesoucí americké a saúdskoarabské vlajky. Král Salmán v rámci uvítání šéfovi Bílého domu předal nejvyšší civilní řád své země.

V rámci návštěvy šéfa Bílého domu již americký konglomerát General Electric (GE), saúdský ropný gigant Aramco a další saúdské a americké společnosti uzavřely obchodní dohody za celkem 250 miliard dolarů. Oznámil to saúdský ministr energetiky Chálid Fálih.

„Chceme, aby se zahraniční firmy dívaly na Saúdskou Arábii jako na základnu pro vývoz na jiné trhy,“ vysvětlil záměry království Fálih. Ekonomická spolupráce s USA má napomoci rozvinout další obory mimo ropný sektor a snížit tak závislost země na cenově prudce kolísající ropě, uvedla agentura Reuters.

Trump obdržel nejvyšší civilní řád saúdského království
Zdroj: Jonathan Ernst/Reuters

Za 10 let zbraně za 460 miliard dolarů

USA a Saúdská Arábie se také dohodly na smlouvě o dodávkách zbrojní techniky a služeb za 110 miliard dolarů, což je v přepočtu 2,6 bilionu korun. Saúdská Arábie si sjednala rovněž právo koupit během příštích deseti let od USA vybavení za dalších 350 miliard dolarů.

„Tato dohoda jasně prokazuje odhodlání Spojených států spolupracovat se Saúdskou Arábií a našimi partnery z oblasti Perského zálivu. Zároveň rozšiřuje příležitosti pro americké firmy v tomto regionu a podpoří desítky tisíc nových pracovních míst v americkém obranném průmyslu,“ stojí v americkém oficiálním sdělení.

Boj proti terorismu

Je evidentní, že prezident Trump považuje za jednu z hlavních priorit porážku Islámského státu. Nebude stačit pouze vojenská spolupráce. Má dojít k velkému jednání s 56 představiteli sunnitsko-arabských států, které by se měly podílet i na další strategii, to znamená na udržování klidu, nebo alespoň dlouhodobější stability na územích, o která Islámský stát v Sýrii a Iráku bude přicházet.
Jakub Szántó

Trump chce se saudskoarabskými činiteli uzavřít i bezpečnostní dohody. Zároveň má v plánu přesvědčit lídry zemí Arabského poloostrova, s nimiž se na víkendovém summitu setká, aby zformovali vojenskou koalici podobnou NATO. Ta by podle něj měla bojovat proti teroristickým organizacím včetně Islámského státu (IS). 

Ukazuje se, že lídři muslimských zemí jsou připraveni nést více odpovědnosti a hrát mnohem větší úlohu v boji proti terosismu ve svých regionech. Teď je ten správný čas se do toho pustit.
Donald Trump

„Nejsme zde, abychom vyučovali, abychom říkali druhým lidem, jak žít, co dělat nebo kým být. Jsme tady, abychom nabídli partnerství při budování lepší budoucnosti pro nás všechny,“ stojí podle agentury AP v pracovní verzi Trumpova projevu, který neobsahuje žádná ostřejší vyjádření na adresu muslimů, jimiž proti sobě Trump popudil část veřejnosti.

Už v neděli bude za Trumpovy přítomnosti otevřeno počítačové centrum pro sledování aktivit teroristů z IS i dalších extremistických skupin, informovala agentura Reuters. Cílem centra bude monitorovat teroristickou propagandu či nábor nových členů probíhající na sociálních sítích.

Szántó: Trumpova priorita je evidentní: Porazit Islámský stát (zdroj: ČT24)

Saúdštější než Obama

I Rijád doufá ve zlepšení mírně pošramocených vztahů s Washingtonem, které zkomplikovala předloňská dohoda USA a dalších velmocí s Íránem prosazená předchozím americkým prezidentem Barackem Obamou. Šíitský Írán, vůči němuž se Trump vymezuje výrazně ostřeji než Obama, je v oblasti hlavním rivalem sunnitské Saúdské Arábie.

Trumpova nová tvrdá politika zadržování íránského vlivu sklízí v Rijádu aplaus. Raketový útok proti syrské základně po dubnovém chemickém útoku v Chán Šajchúnu i čtvrteční nálet na konvoj íránských sil v jižní Sýrii splňují saúdské představy o americké roli v regionu.

„Za prvé to pomáhá obnovit důvěryhodnost Spojených států v regionu. Za druhé se zlepšil americký postoj k realitě jednotlivých zemí,“ ohodnotil změnu postoje Spojených států bývalý izraelský velvyslanec ve Washingtonu Oded Eran.

Trump a jeho manželka Melania při uvítání v Saúdské Arábii
Zdroj: Jonathan Ernst/Reuters

Manželka i dcera bez šátku

Pozornost médií i uživatelů sociálních sítí na sebe po příletu strhl Trumpův dámský doprovod. Manželka i dcera, které během uvítacího ceremoniálu debatovaly s tradičně oblečenými arabskými činiteli, nezahalily své hlavy do šátků, což ženám v konzervativní muslimské zemi předepisují pravidla.

Členky zahraničních delegací však pokrývky hlavy nosit nemusí, což nedávno učinily například britská premiérka Theresa Mayová či německá kancléřka Angela Merkelová. Sám Trump však předloni při Obamově návštěvě kritizoval fakt, že jeho choť Michelle vystupovala v Rijádu na veřejnosti bez šátku, čímž měla Saúdy urazit.

Další Trumpovy kroky povedou v pondělí do Izraele a na palestinská území, kde bude jednat mimo jiné s premiérem Benjaminem Netanjahuem a šéfem palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem. Ve středu se setká s hlavou katolické církve papežem Františkem. Ve čtvrtek se zúčastní schůzek s vedoucími představiteli EU a na bruselském summitu Aliance.

  • Nový americký prezident přiletěl na Arabský poloostrov v době, kdy na domácí scéně čelí tlaku kvůli odvolání šéfa Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho. Comey jen několik hodin po Trumpově odletu potvrdil, že bude v Kongresu vypovídat o údajné Trumpově snaze zamezit vyšetřování ruské role v amerických prezidentských volbách.