Téměř tři miliony lidí uprchly z Donbasu od začátku konfliktu

Z východoukrajinského Donbasu od vypuknutí konfliktu uprchlo přes 2,8 milionu lidí. Informovala o tom agentura Interfax s odvoláním na Mezinárodní výbor Červeného kříže. Z oblasti postižené boji utíkají především dál na Ukrajinu nebo do Ruska.

„V současné době se na území Ukrajiny nachází přes jeden a půl milionu vnitřních uprchlíků, kterým pomáhá ukrajinská pobočka Mezinárodního výboru Červeného kříže. Od vypuknutí konfliktu v Donbasu přes milion osob uprchlo do Ruska a dalších přibližně 120 000 do Běloruska,“ oznámil Davron Muchamadijev, představitel Mezinárodního výboru Červeného kříže v Rusku.

Podle Muchamadijeva ruské, ukrajinské i běloruské pobočky Červeného kříže při zajištění pomoci běžencům aktivně spolupracují. „Hlavními problémy při práci přímo v Donbasu je pro nás chybějící infrastruktura: nedostatek zdravotnických zařízení a problémy se zásobováním oblasti vodou,“ dodal. 

Na Ukrajině je nejvíce obětí protitankových min na světě

Ukrajina také vede ve světovém žebříčku podle počtu obětí protitankových min. Vyplývá to ze zprávy Ženevského centra pro humanitární odminování (GICHD) a švédského Mezinárodního ústavu pro výzkum míru SIPRI. V roce 2016 exploze min na Ukrajině zasáhly 101 lidí, což je 24 procent celkového počtu obětí. 

Celkově zaznamenala SIPRI na ukrajinském území 37 incidentů. V důsledku výbuchu pak zemřelo 43 lidí, dalších 58 jich utrpělo těžká zranění. Oproti roku 2015 stoupl počet zasažených minou o čtyři procenta. Třetinu z nich tvoří civilisté. Ukrajina tak počtem obětí v loňském roce předstihla i Afghánistán, Kambodžu, Mali nebo Pákistán.

Protitankové miny na Ukrajině ztěžují práci i pozorovatelské mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). V dubnu obrněný vůz mise najel na minu na území ovládaném východoukrajinskými separatisty. Exploze zabila amerického člena mise a další dva včetně jednoho Čecha zranila.

Konflikt na východě Ukrajiny si podle OSN vyžádal na deset tisíc mrtvých, v současné době v oblasti konfliktu žije přibližně pět milionů lidí. Boje propukly v dubnu 2014 po svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče a následné ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym.