Mina zničila u Luhansku vůz mise OBSE. Jeden člen zahynul, český řidič přežil

Český člen pozorovatelské mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) pravděpodobně neutrpěl zranění při explozi miny pod autem OBSE nedaleko Luhansku na východě Ukrajiny. Oznámilo to ministerstvo zahraničí. Při výbuchu však zahynul další příslušník mise – americký lékař.

Mina explodovala pod autem Speciální monitorovací mise OBSE, která na východě Ukrajiny dohlíží na klid zbraní, při kontrolní cestě u obce Pryšyb nedaleko Luhansku. Z dosavadních informací DPA a českého ministerstva zahraničí vyplývá, že americký člen mise zahynul; Čech, který vůz řídil, však patrně zranění neutrpěl, ačkoli původně ministerstvo hovořilo o lehkých poraněních. Zranění ale zřejmě utrpěla zástupkyně Německa v pozorovatelské misi.

Podle mluvčí ministerstva zahraničí Michaely Lagronové byl český občan s německou kolegyní převezen do nemocnice. „Neměl by být vážněji zraněn, takže je v pořádku,“ ujistila mluvčí. Ministerstvo potom vydalo prohlášení, podle kterého „český občan dle předběžných informací zraněn nebyl“.

„Upřímnou soustrast rodině oběti a členům Speciální monitorovací mise. Smrt kolegy je škodou pro celou OBSE,“ uvedl na Twitteru rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz. Ten je z titulu své funkce v současnosti úřadujícím předsedou OBSE. Dodal, že již hovořil se šéfem mise, velvyslancem Ertugrulem Apakanem, a shodli se, že je třeba událost důkladně vyšetřit. „Ti, kdo za to mohou, budou pohnáni k odpovědnosti,“ zdůraznil úřadující předseda OBSE.

Podle Kyjeva se na místě, kde mina pod autem OBSE explodovala, nebojovalo. Povstalecké úřady vydaly po incidentu v Luhansku prohlášení, podle něhož se automobil mise „odchýlil od stanovené trasy, což mandát mise zakazuje“. Současně povstalci z tzv. Luhanské lidové republiky obvinili z odpovědnosti za výbuch ukrajinské ozbrojené síly. Tvrdí, že je „hlavní vyšetřovací verzí“ ukrajinská diverze.

Členy pozorovatelské mise jsou neozbrojení civilisté z členských států OBSE. Úřadovny mise jsou v Luhansku a Doněcku ovládaných proruskými povstalci, hlavní sídlo má Speciální monitorovací mise v Kyjevě. Tým kontrolorů, vytvořený v roce 2014, má 600 až 800 příslušníků z více než 40 členských zemí OBSE včetně České republiky. České ministerstvo zahraničních věcí po tragické explozi vyzvalo strany konfliktu, aby zajistily bezpečnost členů mise.