Země G7 se kvůli USA neshodly na ochraně klimatu. Jsou ale zajedno v sankcích proti Rusku

Summit G7 u konce: na čem se velmoci shodly a na čem ne? (zdroj: ČT24)

Šest ze sedmi zemí skupiny nejvyspělejších ekonomik světa (G7) se na summitu v Itálii zavázalo podporovat naplňování pařížské dohody o ochraně klimatu. Pouze USA se k tomuto závazku v závěrech summitu v italské Taormině nepřipojily. Po horké diskusi se velmoci shodly na nutnosti boje proti protekcionismu ve světovém obchodu a také se domluvily, že jsou připraveny zavést další sankce vůči Rusku kvůli Ukrajině. Učiní tak, pokud Moskva nebude plnit dohody z Minsku. Lídři G7 zároveň vyzvali KLDR, aby zastavila svůj jaderný program.

Řekl jsem Donaldovi Trumpovi, že je zásadní, aby Spojené státy nadále plně podporovaly pařížskou klimatickou dohodu. Je to stěžejní pro zájmy i dobrou pověst USA.
Emmanuel Macron

„Spojené státy americké jsou v procesu revidování své politiky o změnách klimatu a pařížské dohody, tudíž se nepřipojují ke konsensu v této problematice,“ uvádí se v závěrech summitu. Naopak ostatní země G7 (Kanada, Francie, Německo, Itálie, Japonsko a Británie) a EU potvrdily „silný závazek“ hladce naplňovat pařížskou dohodu.

Německá kancléřka Angela Merkelová nicméně označila diskusi G7 o klimatu „za velmi neuspokojivou“.

Prezident Trump na svém twitteru napsal, že definitivní rozhodnutí o případném vystoupení z Pařížské dohody učiní příští týden.

Přelomový dokument o celosvětové ochraně klimatu loni v září odsouhlasila administrativa tehdejšího amerického prezidenta Baracka Obamy, čímž byl ratifikační proces ve Spojených státech formálně ukončen. Protože ale o dohodě nehlasoval Senát, tak není pro USA právně závazná, republikán Trump ji tedy může vypovědět.

  • Pařížskou klimatickou dohodu podepsalo v prosinci 2015 celkem 195 států, 144 z nich už ji stihlo ratifikovat (k 27.5.2017).

Ostrá diskuze nad světovým obchodem

Protesty v italské Taormině proti zdejšímu summitu G7
Zdroj: Yara Nardi/Reuters

Země G7 rokovaly i o problematice světového obchodu. Merkelová uvedla, že diskuse byla „velmi tvrdá“, vyjádřila ale uspokojení, že Trump nakonec souhlasil s ostatními státy. Do závěrečné deklarace tak byl zakotven závazek celé skupiny, že země G7 budou bojovat proti protekcionismu a že budou dodržovat nastavená pravidla světového obchodu.

Obavy panovaly zejména z toho, jak se k celé věci postaví prezident Trump. Ten se v minulosti několikrát vyslovil pro zavedení ochranářských opatření na americkém trhu, jenž podle něj trpí v globálním obchodě nespravedlivým přístupem ze strany mnoha zemí, včetně některých rozvojových, ale i ze strany Německa a Číny.

Také předchozí summit skupiny G7, který se konal přesně před rokem v japonské Ise-Šimě, odsoudil všechny formy protekcionismu ve světovém obchodě. Těmi jsou například dovozní cla, která mají za cíl ochránit domácí výrobce před levnějšími dovozy.

Merkelová: Závěry k migraci jsou rozumné

Skupina G7 se rovněž zabývala migrací a toto téma zdůraznila i v závěrečném komuniké. Jeho text podle německé kancléřky ukazuje, „že uprchlíci mají stejná práva jako všichni ostatní a že musíme samozřejmě chránit naše hranice“.

Vyslovila nicméně politování, že tomuto tématu vrcholná schůzka nevěnovala tolik prostoru, kolik by si přála hostitelská Itálie. Právě do Itálie v současnosti směřuje ze severoafrických břehů nejvíce migrantů ze všech evropských zemí.