„Opusťte budovu do šesti hodin večer.“ Polsko zabavilo školu ruské ambasády ve Varšavě

Polské úřady zabavily školu ruského velvyslanectví ve Varšavě, podle polského ministerstva zahraničí budova patří polskému státu, informovala agentura Reuters. Ruská diplomacie krok polských úřadů označila za flagrantní porušení mezinárodní úmluvy o diplomatických vztazích a uvedla, že to nezůstane bez tvrdé reakce. Ruská státní gentura TASS napsala, že polské úřady daly personálu školy čas do 19:00 moskevského času (18:00 SELČ), aby budovu školy opustil.

Polská veřejnoprávní televize informovala, že policie se v sobotu ráno objevila před ruskou ambasádou ve Varšavě. Polské ministerstvo zahraničí agentuře Reuters sdělilo, že budova, v níž je škola ruské ambasády, patří polskému státu a že polské úřady jednají v souladu se zákonem.

„Podle našeho názoru, který nám potvrdil soud, patří tento majetek polskému státu a Rusko ho drží nelegálně,“ uvedl mluvčí polského ministerstva zahraničí Lukasz Jasina.

Soud už v roce 2016 rozhodl, že Rusko má budovu vrátit městu Varšava. Moskva ale verdikt dosud ignorovala, píše polský web Wiadomosci. 

Rusko mluví o „drzém kroku Varšavy“

Podle ruského velvyslance ve Varšavě Sergeje Andrejeva ale polské úřady nemají právo budovu zabrat, protože je diplomatická. Andrejev dříve tento týden uvedl, že polská prokuratura nařídila zmrazení velkého množství peněz na bankovních účtech ruské ambasády a obchodní mise v Polsku.

„Tento poslední nepřátelský čin polských úřadů považujeme za nehorázné porušení Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích z roku 1961 a za zásah do ruského diplomatického majetku v Polsku,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničních věcí v prohlášení.

„Takový drzý krok Varšavy, který přesahuje rámec civilizovaných mezistátních vztahů, nezůstane bez tvrdé reakce a důsledků pro polské úřady a polské zájmy v Rusku,“ stojí dále v prohlášení.

Polsko už loni v březnu, krátce po zahájení plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu oznámilo vyhoštění 45 ruských diplomatů, které Varšava podezírala, že pracují pro ruskou tajnou službu.