Bývalý zemský soud v Javorníku prošel rekonstrukcí. Je v něm i expozice četnické stanice

Nákladná rekonstrukce bývalé soudní budovy skončila po letech v Javorníku na Jesenicku. Město v ní vybudovalo nové informační centrum, muzeum, galerii i přednáškové sály. Záchrana národní kulturní památky se podařila i díky přeshraniční spolupráci s Polskem.

V budově bývalého zemského soudu se kdysi vymáhaly zákony a spravedlnost. Kromě samotného soudu v něm totiž sídlila i četnická stanice. Kdy přesně vznikla, historici netuší. Vědí ale, ve které místnosti se nacházela, a tak do ní v rámci muzejní expozice stanici zase vrátili.

Lidé, kteří spáchali vážnější zločin, skončili jen o pár metrů dál, ve vazbě. „Tady byli zadrženi, než došlo k soudu. Jsou tu tři zadržovací cely,“ uvedl archeolog Vlastivědného muzea Jesenicka Milan Rychlý. Od roku 1832 probíhala soudní jednání v největší místnosti nově opravené budovy.

Bývalý zemský soud v Javorníku
Zdroj: ČT24

Po druhé světové válce zůstal bývalý soud prázdný. Na konci 50. let v něm ale našly zázemí řádové sestry. „Tehdy je dal režim do pohraničí, aby nebyly moc na očích. Ale na druhu stranu tomuto kraji pomohly, zvedly inteligenční koeficient kraje,“ popsal archeolog.

Po revoluci začala budova chátrat, až ji v roce 2007 vydražilo město a začalo s postupnými opravami. „Dominantou Javorníku je zámek Jánský vrch, který je nad městem. My jsme chtěli i v podzámčí vybudovat prostředí, které by se turistům líbilo,“ vysvětlil starosta Jiří Jura (SNK Evropští demokraté).

V historické budově proto zázemí najdou třeba i cykloturisté. Rekonstrukce vyšla na 67 milionů korun, z toho víc než třetinu získala radnice díky česko-polskému projektu s městem Paczków.