Oprava secesní perly se podle památkářů povedla. Tančírna v Račím údolí je kulturní památkou

Areál secesní tančírny s parkem v Račím údolí na Jesenicku, který dlouhá léta chátral a nakonec jej převzala a opravila obec Bernartice, byl zařazen na seznam kulturních památek. Památkáři z olomoucké pobočky Národního památkového ústavu (NPÚ) vyzdvihli jednak její architektonickou a historickou hodnotu, ale také přístup k její obnově. Původně se přitom plánovalo, že se památka rozebere a přestěhuje jinam.

Tančírnu nechal postavit v letech 1906 a 1907 vratislavský biskup Georg Kopp. Patřila k oblíbeným výletním místům, kam lidé chodili za společenským životem. Po roce 1945 ale začala rychle chátrat, rekonstrukci nakonec zajistila v letech 2014 a 2015 obec Bernartice, když za zchátralou památku zaplatila Českým drahám tři sta tisíc korun. 

„Úspěšná záchrana této vzácné ukázky slezské secesní architektury byla vyvrcholením letitého zájmu ze strany olomouckého pracoviště NPÚ a veřejnosti,“ řekl mluvčí NPÚ v Olomouci Vlastimil Staněk.

„Detaily obnovy byly konzultovány také s památkáři NPÚ. V průběhu záchranných prací se povedlo zachovat výjimečné památkové hodnoty této stavby, pro které je třeba ji památkově chránit,“ dodává.

Tančírnu chtěla Loučná nad Desnou, neuspěla

Osud secesní památky, která leží v katastru města Javorník v Rychlebských horách, byl dlouho nejasný. Tančírnu chtěla původně přesunout na své území obec Loučná nad Desnou na Šumpersku. Obec měla v plánu zchátralý objekt rozebrat a přestěhovat k loučenskému rybníku Kocián s tím, že by tam vzniklo zázemí pro kulturní a společenské akce. 

Záměr přestěhovat Tančírnu do Loučné se líbil i památkářům, ale proti plánům se nakonec postavili obyvatelé Bernartic, kteří začali podepisovat petici proti přestěhování památky. Obec poté od návrhu ustoupila a památka byla opravena na původním místě.

„Tančírna, která je dokladem dřívějšího kulturního života v kraji, slouží dnes nejen ke kulturním a společenským účelům, ale také jako zastávka výletníkům, kterým poskytne místní kavárna a turistické Infocentrum příjemné chvíle odpočinku,“ podotkl mluvčí olomouckých památkářů.