Obce na Olomoucku patří v péči o památky mezi nejlepší. V Moravskoslezském kraji pokulhávají

V Olomouckém kraji se za uplynulý rok podařilo opravit pět významných památek, region tak patří mezi nejúspěšnější v záchraně pamětihodností. Naopak v Moravskoslezském kraji se ve stejném období nepodařilo zachránit ani jednu památku. Napříč celým Českem ale mají všechny kraje větší počet chátrajících objektů než těch obnovených.

Podle Národního památkového ústavu (NPÚ) počet obnovených památek v Olomouckém kraji neustále stoupá, jen za loňský rok se jich podařilo renovovat pět. Vlastníci památek, ať už soukromníci, nebo obce, mají mnoho možností finanční podpory na záchranu vzácných objektů. 

„Vlastník má možnost žádat o příspěvek na zachování a obnovu kulturní památky. Existuje řada dotačních titulů, v rámci kterých lze čerpat finanční příspěvek na zvýšené náklady spojené se zachováním nebo obnovou kulturní památky,“ řekl Vlastimil Staněk z NPÚ v Olomouci.

Majitelé památek v Moraskoslezském kraji však patří mezi ty méně úspěšné v žádostech o příspěvky. Na severu Moravy se totiž v uplynulém roce nepodařilo zachránit ani jeden významný objekt. Takových regionů je však v celém Česku více. Naopak nejlepší je Jihomoravský kraj, kde se ve stejném období podařilo zachránit čtrnáct památek. 

Aktuálně ohrožené památky v krajích ČR
Zdroj: NPÚ

Mauzoleum chátralo dvacet let, obec ho postupně opravuje

V 50. letech minulého století bylo vyhlášeno památkou Mauzoleum rodiny Kleinů v Sobotíně na Šumpersku. Dvacet let chátralo, než se v roce 1997 stala jeho majitelem obec, která do památky postupně investuje peníze. 

 „Ač to není nikde vidět, tak jsme třeba nahoře dávali do těch okenních výplní kari sítě, protože tu omítku ničili netopýři,“ popsala starostka Sobotína Iveta Fojtíková /Ženy Sobotína/. Obec mauzoleum opravuje postupně už osm let, hlavně díky dotacím od ministerstva kultury. V budoucnu se má stát muzeem rodiny Kleinů, kvůli tomu obec zřídila i transparentní účet. 

Případ, kdy významnému objektu k záchraně přispělo to, že ho odkoupilo město, je i Klapperothova manufaktura v Šumperku. „My jsme museli tento objekt především vyklidit, protože opravdu tam byly do dvou metrů nanošené věci a už to vyklízení samo o sobě bylo nákladné a pracné,“ řekl starosta Šumperku Tomáš Spurný (Pro Šumperk).

Vizualizace opravené Klapperothovy manufaktury v Šumperku
Zdroj: MÚ Šumperk

První etapa rekonstrukce Klapperothovy manufaktury začala loni a po dokončení z ní má být muzeum výroby látek. Opravy by se měl v budoucnu dočkat i barokní zámek v Dlouhé Loučce na Olomoucku, obec ho odkoupila letos v únoru.