Odstranění sochy Koněva neporušuje smlouvy s Ruskem. Petříček si předvolal velvyslance

Odstranění sochy sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva z náměstí Interbrigády v Praze 6 neporušuje podle ministerstva zahraničí žádnou z česko-ruských smluv. Na základě nového ruského zákona navrhl ministr obrany Sergej Šojgu trestní stíhání lidí, kteří sochu nechali odstranit. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) vyzval českou diplomacii, aby se proti tomu ohradila. V souvislosti se spory o Koněvovu sochu si ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) ve středu předvolal ruského velvyslance Alexandra Zmejevského.

„Přemístění památníku neporušuje žádnou z platných mezinárodních smluv mezi Českou republikou a Ruskou federací,“ sdělila mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

Už dříve česká diplomacie uvedla, že pokud bude socha umístěna na důstojném místě, dostojí Česko svým závazkům z Česko-ruské smlouvy o přátelských vztazích z roku 1996. Podle Prahy 6 by socha měla být umístěna v připravovaném Muzeu paměti 20. století.

Kromě smlouvy o přátelských vztazích uzavřelo Česko s Ruskem v roce 1999 i dohodu o vzájemném udržování válečných hrobů. Podle loňského vyjádření ministerstva obrany se ale dohoda nevztahuje na Koněvovu sochu v Praze 6, protože sovětský maršál nezahynul ve válce. 

Ruský ministr vyzval ke stíhání

Ruský ministr Šojgu navrhl stíhání lidí zodpovědných za odstranění sochy na základě nového zákona, který v úterý podepsal prezident Vladimir Putin. Podle normy hrozí až pět let vězení pachatelům poškozování válečných hrobů a pomníků, a to jak v Rusku, tak v zahraničí.

„Co se týče nové ruské legislativy, v tuto chvíli neznáme detaily, proto ji nemůžeme podrobněji komentovat. V nejbližší době ji budou blíže studovat právníci,“ uvedla mluvčí českého ministerstva Štíchová k ruskému zákonu.

Bližšími informacemi ohledně ruské právní úpravy, která se týká ničení či hanobení vojenských památníků, v současnosti nedisponuje ani české ministerstvo spravedlnosti.

„K jejímu obsahu se vyjádřit nemůžeme. Co ale lze konstatovat, je to, že platná právní úprava České republiky vylučuje možnost vydání občana České republiky – pokud se svým vydáním nevysloví souhlas – k trestnímu stíhání anebo k výkonu trestu odnětí svobody do cizího státu mimo států Evropské unie,“ sdělil mluvčí úřadu Vladimír Řepka.

Starosta Kolář ve čtvrtek poslal ministru zahraničí Petříčkovi dopis, v němž žádá, aby se diplomacie proti Šojguovým krokům důrazně ohradila. „Není možné, aby jakýkoliv oficiální představitel kteréhokoliv státu světa kriminalizoval svobodné rozhodnutí demokraticky zvoleného zastupitelstva suverénní obce v České republice. Takové chování nemůžeme tolerovat a nesmí zůstat bez odezvy,“ uvedl v dopisu.

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček vyjádřil pro krok ruského ministra pochopení. „Nenávist vždy plodí další nenávist, na to bychom měli pamatovat nejen v těchto svátečních dnech. Odstranění sochy osvoboditele Osvětimi a ČSR tak vyvolalo zrcadlovou reakci,“ napsal.

Moskva hrozí odvetou

Odstranění památníku maršála Koněva v Praze může způsobit dlouhodobé podráždění v rusko-českých vztazích, varuje Rusko. „Tento zločin nezůstane bez odpovědi,“ uvedla mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová, kterou citovala ruská tisková agentura TASS.

„To, co se stalo v Praze – a byl to zločin – se může stát dlouhodobým zdrojem podráždění v našich dvoustranných vztazích. Nepochybně to nezůstane bez odpovědi,“ prohlásila mluvčí.

Za zvláště pobuřující Zacharovová označila skutečnost, že památník byl odstraněn vpředvečer 75. výročí konce druhé světové války. „Udivuje bezradnost ústředních orgánů, které prostě nebyly s to usadit městské hodnostáře a přerušit tuto výsměšnou činnost, porušující mezinárodní závazky země,“ řekla Zacharovová.

TASS připomněl, že socha byla odstraněna z rozhodnutí úřadů Prahy 6 a že podle místních činovníků má být v budoucnu vystavena v novém Muzeu paměti 20. století, jehož vznik je prý ochotna financovat pražská radnice. Podle TASS ale dosud není jasné, o co půjde a kdy muzeum vznikne. 

Koněvovu sochu odstranila radnice Prahy 6 první dubnový pátek. Ruské velvyslanectví se proti tomu ohradilo a poslalo protestní nótu českému ministerstvu zahraničí. Na českou ambasádu v Moskvě následně zaútočila skupina extremistů, na což Česko rovněž reagovalo protestní nótou.

Ve středu si navíc ministr Petříček pozval na jednání ruského velvyslance Zmejevského. „Vyjádřil znepokojení nad víkendovým útokem na velvyslanectví v Moskvě a žádal vyšetření incidentu. Ruská strana protestovala proti odstranění sochy maršála Koněva,“ uvedla mluvčí ministerstva Štíchová k obsahu jednání.