I letos pomohou vesnickým obchodům dotace. Některé přesto chtějí skončit

Pomoc vesnickým obchodům (zdroj: ČT24)

Kraje rozdělí dotace z programu Obchůdek prodejnám v menších obcích. Každý region má nárok až na čtyři miliony korun. Peníze mohou provozovatelé využít na mzdy prodavačů, nájem za objekt, poplatky za energie nebo platební terminál. Přesto mnohdy nestačí a prodejny končí.

Petra Kubová provozuje obchod v Komařicích na Českobudějovicku. K tomu u něj pořádá trhy. „Beru regionální produkty od menších výrobců, farmářské zboží,“ uvedla.

Obec od ní vybírá symbolický nájem tisíc korun měsíčně. Místní obyvatelé si obchod pochvalují. „Je to určitě nejdůležitější věc, kterou obec může mít. Svůj vlastní obchod,“ poznamenal starosta obce Vojtěch Tomrle (nestr.).

Starosta na obchod v minulosti dostal od kraje dotaci třikrát, dohromady čtvrt milionu. „Z toho jsme nakoupili spotřebiče, pokladnu, kráječ, vyměnili jsme dvě výlohy,“ vyjmenoval.

Sama soukromnice s žádostí o státní peníze v programu Obchůdek 21+ neuspěla. Žádala jen o příspěvek na energie. Chce to zkusit znovu, musí se seznámit s podmínkami.

„Od sedmnáctého první do jednatřicátého nám mohou podávat své žádosti,“ řekl náměstek hejtmana Jihočeského kraje Pavel Hroch (Jihočeši 2012).

Prodejnu dotuje i obec

V odlehlejší vesnici ve stejném okrese – v Nesměni – obchod neprosperuje a skončí. Obchodnice neudrží širší sortiment. Podporuje ji hrstka místních. „Veškeré peníze, které vydělám, dám do zboží, k uživení to není,“ řekla provozovatelka obchodu Kamila Klenková. I ona získala v minulosti krajské peníze na vybavení a rekonstrukci.

Prodejnu dotuje i obec. „Dosud obec dávala obchodu patnáct tisíc korun, plus platila energie a tento systém chceme zachovat,“ řekl starosta Ločenic Jaroslav Bína (nestr.), pod které Nesměň spadá.

Obec o obchod ale stojí – předá ho od února nejbližší Jednotě. Stávající provozovatelka ještě v lednu zůstane. „Ti lidé, kteří sem chodí nakupovat, jsou důchodci. Když nevyjdou z domu, zůstanou doma sami,“ poznamenala.

V Česku za pět let skončilo bezmála dva tisíce hlavně vesnických prodejen se smíšeným zbožím. O zavření svého obchodu uvažuje i majitel v Dolních Zálezlech v Ústeckém kraji. „Přemýšlím o tom, že asi už budu končit, protože tržby klesají,“ řekl majitel obchodu Dinh Dang Nguyen.

Čím menší obec, tím větší šance na podporu

Nárok na získání dotace mají obchody, které jsou ve vesnici jediné a v okolí nesmí žít víc než tisícovka obyvatel. „Rozhoduje se zejména na základě kritéria velikosti obce. To znamená, čím menší obec, tím větší má šanci obchod na podporu,“ vysvětlila mluvčí Krajského úřadu Ústeckého kraje Magdalena Fraňková.

Ústecký kraj bude letos rozdělovat mezi žadatele čtyři miliony. Tedy o milion víc než v loňském roce. „To znamená, že uspokojíme i více žadatelů a ta dotace se bude pohybovat ve výši dvacet až sto tisíc korun,“ řekla mluvčí kraje. Ústecký kraj bude přijímat žádosti od 19. 1. do 9. 2. 2023.