TÉMA

Ločenice

Průmyslová těžba vltavínů se v Ločenicích zatím rozšiřovat nebude, rozhodlo ministerstvo

Ministerstvo životního prostředí zatím pozastavilo záměr rozšíření průmyslové těžby vltavínů v Ločenicích na Českobudějovicku. Soukromá firma tam chtěla stávající lom zvětšit zhruba o třicet hektarů. Nyní ale musí žádost přepracovat a doplnit o další studie. Přispěla k tomu i petice tamních obyvatel, kteří s úmyslem nesouhlasí.
24. 8. 2023|

Lidé jsou proti rozšíření těžby vltavínů, Jihočeský kraj mu bránit nebude

Jihočeský kraj nechce bránit dalšímu rozšiřování průmyslové těžby vltavínů v okolí Ločenic na Českobudějovicku. V pátek o tom jeho vedení informovalo ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL), který do regionu zavítal. Místní ale s dobýváním drahých kamenů nesouhlasí. Obávají se dalšího poničení už tak zpustošené krajiny od nelegálních kopáčů.
21. 7. 2023|

Firma plánuje rozšířit těžbu vltavínů u Nesměně. Místní protestují, obávají se ničení krajiny

V jednom z největších nalezišť vltavínů v Česku, v okolí Nesměně na Českobudějovicku, plánuje soukromá firma rozšířit průmyslovou těžbu nerostů. Místní s takovým záměrem nesouhlasí a vytvořili kvůli tomu petici. Obávají se hlavně dalšího ničení krajiny. Své argumenty proto chtějí postoupit ministerstvu.
14. 6. 2023|

I letos pomohou vesnickým obchodům dotace. Některé přesto chtějí skončit

Kraje rozdělí dotace z programu Obchůdek prodejnám v menších obcích. Každý region má nárok až na čtyři miliony korun. Peníze mohou provozovatelé využít na mzdy prodavačů, nájem za objekt, poplatky za energie nebo platební terminál. Přesto mnohdy nestačí a prodejny končí.
3. 1. 2023|