Firma plánuje rozšířit těžbu vltavínů u Nesměně. Místní protestují, obávají se ničení krajiny

Petice proti rozšíření těžby vltavínů (zdroj: ČT24)

V jednom z největších nalezišť vltavínů v Česku, v okolí Nesměně na Českobudějovicku, plánuje soukromá firma rozšířit průmyslovou těžbu nerostů. Místní s takovým záměrem nesouhlasí a vytvořili kvůli tomu petici. Obávají se hlavně dalšího ničení krajiny. Své argumenty proto chtějí postoupit ministerstvu.

V obci je to téma už několik desítek let. Že by se provoz místní pískovny, kde se těží i vltavíny, měl zvětšit, je pro řadu místních nepředstavitelné.

„Dobývací prostor by se měl rozšířit o zhruba třicet hektarů,“ uvedl starosta Ločenice Jaroslav Bína (BEZPP).

Aktuálně je projekt ve zjišťovací fázi a firma se musí domluvit s jednotlivými majiteli pozemků na jejich odkupu.

Jednatelé se odmítli vyjádřit. Podle obyvatel už dosavadní průmyslová těžba ničí silnice a ohrožuje spodní vodu. „Čtyři sta metrů od současné pískovny jsou prameny, které jsou v určité hloubce, a jakmile dojde k rozšíření pískovny, tak hrozí stržení těch pramenů,“ říká předseda spolku Natura Vladimír Boháč.

Místní proto vytvořili petici proti rozšíření těžby. „Lidé se bojí, že se tu bude prášit, že tu bude hluk, a hlavně ta příroda, co tady je, že bude zasažena,“ přiblížil starosta. Veřejnost se může vyjádřit do konce července. Pak autoři petici pošlou na ministerstvo životního prostředí.