Kvůli vzácným vltavínům lidé drancují přírodu v Česku. Nově můžou skončit i ve vězení

Události ČT: Škody v přírodě po hledání vltavínů (zdroj: ČT24)

Nelegální hledači vzácných vltavínů čím dál častěji drancují přírodu na jihu Čech. Případů v posledních letech přibývá a ani mnohatisícové pokuty dosud kopáče z lesů a polí nevyhnaly. Česká inspekce životního prostředí proto nově zpřísňuje postihy, člověk může skončit i ve vězení.

Vltavíny jsou jasně zelené, průhledné drahé kameny, které pravděpodobně vznikly po dopadu meteoritu. Unikátně se vyskytují v jihočeském povodí Vltavy, ovšem lidé kvůli nim neváhají krajinu drancovat. Výsledkem jsou hektary a hektary rozkopaných lesů.

Lesní porosty jsou poškozeny a dochází k jejich rozvracení, polomům a odumírání.
Jiří Vitovský
inspektor České inspekce životního prostředí

Postup mají hledači stejný. Vyhloubí jámu hlubokou až šest metrů a pak začnou kopat do stran, přímo pod kořeny stromů. „Přesekání kořenů má za následek, že je stabilita stromu špatná. V tom nejhorším případě dochází k vyvrácení větrem,“ přiblížil inspektor Jiří Vitovský z České inspekce životního prostředí. Oslabené stromy mohou napadat také houby a kůrovec.

Pokuty krajinu příliš neochránily

K takovémuto ničení přírody dochází už desítky let. Od roku 2015 ale případů postupně přibývá. Pokuty kopáče zatím nijak neodradily. Vltavíny často hledají načerno lidé, kteří oficiálně nemají žádný majetek. Vymáhat od nich pokuty v řádech desítek tisíc korun je tak bezvýsledné.

Les, kde dochází k výkopům kvůli vltavínům
Zdroj: ČT24

Na černém trhu si přitom vydělají. Jednotlivé kameny končí za desítky tisíc korun kdesi v zahraničí. Vyrábějí se z nich nejen klenoty, ale údajně i ezoterické předměty pro asijský trh.

Důsledky činnosti nelegálních hledačů vltavínů
Zdroj: ČT24

Inspekce životního prostředí proto nově dopadeným hledačům vydává zákaz činnosti na území celého kraje. Pokud stejného člověka policie přistihne znovu, půjde už o trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí. Od soudu by takový člověk mohl odejít i s dvěma lety vězení.