TÉMA

Nesměň

Firma plánuje rozšířit těžbu vltavínů u Nesměně. Místní protestují, obávají se ničení krajiny

V jednom z největších nalezišť vltavínů v Česku, v okolí Nesměně na Českobudějovicku, plánuje soukromá firma rozšířit průmyslovou těžbu nerostů. Místní s takovým záměrem nesouhlasí a vytvořili kvůli tomu petici. Obávají se hlavně dalšího ničení krajiny. Své argumenty proto chtějí postoupit ministerstvu.
14. 6. 2023|

Kvůli ilegálnímu kopání vltavínů platí zákaz vstupu do některých lesů u Trhových Svinů

Do některých lesů u Nesměně poblíž Trhových Svinů na Českobudějovicku je zakázán vstup. Kvůli kopání vltavínů je tam nebezpečně narušená půda. Zákaz vydal městský úřad Trhové Sviny jako obec s rozšířenou působností, do které spadá i Nesmeň. Na opatření upozornila ČT a Trhové Sviny je zveřejnily na svém webu.
3. 3. 2023Aktualizováno3. 3. 2023, 18:45|

V Netíně na Vysočině zachránili obchod s potravinami místní farmáři

Prodejny na venkově se v poslední době většinou ruší, obchodníkům se provoz nevyplatí. Přesto jsou výjimky. V Nesměni na Českokrumlovsku se obec dohodla na provozu obchodu s Jednotou. V Netíně na Vysočině zase otevřeli prodejnu místní farmáři.
31. 1. 2023|

I letos pomohou vesnickým obchodům dotace. Některé přesto chtějí skončit

Kraje rozdělí dotace z programu Obchůdek prodejnám v menších obcích. Každý region má nárok až na čtyři miliony korun. Peníze mohou provozovatelé využít na mzdy prodavačů, nájem za objekt, poplatky za energie nebo platební terminál. Přesto mnohdy nestačí a prodejny končí.
3. 1. 2023|