Kvůli ilegálnímu kopání vltavínů platí zákaz vstupu do některých lesů u Trhových Svinů

Události v regionech: Zákaz vstupů do lesů kvůli ilegálnímu kopání vltavínů (zdroj: ČT24)

Do některých lesů u Nesměně poblíž Trhových Svinů na Českobudějovicku je zakázán vstup. Kvůli kopání vltavínů je tam nebezpečně narušená půda. Zákaz vydal městský úřad Trhové Sviny jako obec s rozšířenou působností, do které spadá i Nesmeň. Na opatření upozornila ČT a Trhové Sviny je zveřejnily na svém webu.

Zákaz platí od 1. března do konce května. „Na uvedených pozemcích dochází k nepovoleným terénním úpravám a narušování půdního krytu, nelegální těžbě a poškozování stromů a keřů, vjíždění a stání motorových vozidel do lesních porostů, udržování otevřených ohňů a kouření, znečišťování lesa odpadky a odpady,“ stojí v opatření.

O zákazu vstupu informují cedule a také fotografie, kde je vyznačený vymezený prostor. Ty nechal na místo dát Odbor životního prostředí městského úřadu v Trhových Svinech.

Policie od začátku roku přistihla několik lidí, kteří právě u Nesměně vykopávali vltavíny. Někteří z nich měli na tyto aktivity nařízený zákaz od České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Hrozí jim tak až dvouleté vězení.

„Množství těch nelegálních kopáčů je stále větší, museli jsme tedy přistoupit k tomuto opatření,“ řekl starosta Ločenic Jaroslav Bína. Namátkově tam policisté provádějí kontroly hlavně v noci. Jen od začátku roku při kopání přistihli přes deset lidí. Naposledy zadrželi na začátku února tři muže.

V Jihočeském kraji je řada míst, kde se vltavíny ve větší míře vyskytují. Často se nacházejí až několik metrů pod zemí a lidé, kteří kameny hledají, ničí i cizí pozemky. Pokud kopou v lese, mohou ohrozit stabilitu stromů. „Kopáči poškozují kořeny stromů, keřů, samotné stromy, půdní profily a ovlivňují vodní režim,“ popsal vedoucí Oddělení ochrany lesa ČIŽP Jiří Vitovský.

Nelegální kopáče mohou trestat i inspektoři životního prostředí. Ti ještě před osmi lety vydali jen pár zákazů, loni už 34. V roce 2021 uložila ČIŽP pokutu 400 tisíc korun společnosti Rekultiva. Inspekce zjistila, že firma kopala opět u Nesměně na ploše téměř tisíc metrů čtverečních do hloubky až čtyř metrů. Společnost z místa zem odvážela a patrně v ní pak hledala vltavíny.