Průmyslová těžba vltavínů se v Ločenicích zatím rozšiřovat nebude, rozhodlo ministerstvo

Události v regionech: Průmyslová těžba vltavínů v Ločenicích (zdroj: ČT24)

Ministerstvo životního prostředí zatím pozastavilo záměr rozšíření průmyslové těžby vltavínů v Ločenicích na Českobudějovicku. Soukromá firma tam chtěla stávající lom zvětšit zhruba o třicet hektarů. Nyní ale musí žádost přepracovat a doplnit o další studie. Přispěla k tomu i petice tamních obyvatel, kteří s úmyslem nesouhlasí.

V obci Ločenice je těžba vltavínů tématem už několik desítek let. Že by se provoz pískovny měl zvětšit, je pro řadu tamních obyvatel nepředstavitelné. Petici proti sepsali už na jaře. Jejich úsilí nyní zabralo.

Iniciátorkou petice je Olga Becherová, která bydlí jen několik metrů od hranice, kam až by nový lom mohl dosahovat. „Prašnost, hrozný hluk, je nemyslitelné tady bydlet. Nemůžete vyvětrat, otevřít okno, nic,“ řekla.

„Naše obec má za horou významný zdroj pitné vody a máme i trochu obavy z toho, že by nám voda mohla zmizet. I v tom zjišťovacím řízení je jedním z bodů doplnit hydroprůzkum,“ uvedl starosta obce Jaroslav Bína (nestr.). Ohrožený by pak mohl být podle České inspekce životního prostředí také hlavní zdroj pitné vody pro celé České Budějovice.

Jednatele lomu se ČT pokoušela kontaktovat, nezvedl ale telefon. Dodat musí ještě také studie o dopadech na les a okolní krajinu. I proto ministerstvo životního prostředí s případným povolením rozšíření stále čeká. „Ve stanovisku, tak, jak ho odborně pracovníci napsali, říkají, že je celá řada věcí, které je potřeba odborně posoudit, doplnit,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).