SPOLU a Piráti v Praze začnou opět jednat o koalici na začátku ledna

Pražská koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a Piráti začnou opět jednat o možné koalici na magistrátu. Odborné vyjednávací týmy se sejdou na začátku ledna příštího roku, aby projednaly programové body. Strany společně s hnutím STAN vyjednávaly o možné koalici od zářijových voleb, jednání byla kvůli rozporům asi před dvěma týdny přerušena. Volby v Praze vyhrálo SPOLU před ANO a Piráty.

„Cílem setkání bylo dohodnout harmonogram jednání a další postup v novém roce. V lednu se setkají gesční týmy a začnou jednat o klíčových bodech pro hlavní město. Vnímám to jako začátek nové etapy vyjednávání,“ řekl dosluhující primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

„Během svátků proběhne interní komunikace v jednotlivých klubech a po Novém roce se sejdeme v programově-gesčních týmech potenciálních koaličních partnerů. Rozhodující je pro nás prospěch Pražanů, o to více se nyní budeme soustředit na 3K – komunikaci, kompromis a koalici,“ uvedl předseda zastupitelů SPOLU Zdeněk Zajíček (ODS). SPOLU podle jeho slov stále upřednostňuje variantu koalice na vládním půdorysu, tedy s Piráty a STAN.

Vyjednávání o magistrátní koalici začala hned po volbách. Od té doby se průběžně setkávali zástupci jednotlivých stran. SPOLU prosazovalo vznik obdobné koalice, jako je ta vládní, tedy s Piráty a STAN. Jednání ale skončila neúspěchem.

Pokus o vyjednávání s ANO

V uplynulých dvou týdnech začalo SPOLU jednat s ANO o podpoře své menšinové rady. Avšak i tato jednání skončila bez dohody. Strany se neshodly na všech programových bodech, a když chtěly alespoň zvolit nového primátora, nesehnaly dostatek hlasů. Proti dohodě s ANO se postavila senátorka a radní Hana Kordová Marvanová (SPOLU).

Komunální volby na magistrát letos vyhrála koalice SPOLU, získala v 65členném zastupitelstvu 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti mají 13 zastupitelů a Praha Sobě 11 mandátů. Pět zastupitelů má STAN, šestá SPD získala tři mandáty.