Speciálně vycvičení psi pomáhají celníkům odhalovat pašované bankovky. Případů přibývá

Celníkům pomáhají speciálně vycvičení psi (zdroj: ČT)

Pašování peněz je podle celní správy vzhledem k válečným konfliktům ve světě čím dál častějším problémem. Vyhledávat pašované bankovky celníkům pomáhají speciálně vycvičení psi. Jejich výcvik chtějí celníci posílit. Tento týden proto pořádají mezinárodní kynologický seminář v Heřmanicích na Frýdlantsku.

Na letištích a hraničních přechodech podle celní správy přibývá cestujících, kteří se do země snaží ilegálně propašovat peníze. Jen letos čeští celníci při nelegálním převozu peněz zajistili přes osm milionů korun a více než čtvrt milionu eur.

„Zaznamenali jsme nárůst případů o sto procent a předpokládáme, že v následujícím období budou ještě oproti letošnímu roku narůstat,“ řekl ředitel odboru dohledu Generálního ředitelství cel Petr Müller. 

Válečný konflikt a migrace

Důvodem jsou podle celní správy válečné konflikty a s tím související migrace, kterou někteří využívají k této nelegální činnosti. „Těch způsobů úkrytu je samozřejmě celá řada. Jak přilepené bankovky na těle, v rámci příručního zavazadla, ale i třeba v botách, oblečení, které ten člověk má na sobě,  v deštníku,“ popsal ředitel celního úřadu Praha-Ruzyně Igor Soós. Celníci už našli i odlité cihly zlata.

Jde i o lidi, kteří kvůli válce utíkají z Ukrajiny, Běloruska a Ruska. Někteří mohou peníze využít k nelegální činnosti. „Do poslední chvíle  kontrolovaná osoba zapírá nebo nepřizná finanční částku, která by měla už odpovídat plnění oznamovací povinnosti,“ dodal Soós.

Předávání zkušeností

Odhalit tyto cestující pomáhají speciálně vycvičení psi. Česká celní správa jich má pět, pomáhají i při domovních prohlídkách. Zkušenosti, jak vylepšit a zefektivnit postupy, si teď předávají kynologové z jedenácti zemí světa na cvičení v Heřmanicích na Frýdlantsku. Jedním z cílů semináře bylo například zjistit, jestli psi reagují jinak na různé typy bankovek.

Nahlásit se celní správě musí každý, kdo převáží peníze, cenné papíry či drahé kovy v hodnotě převyšující deset tisíc eur. Vyplnit je nutné původ peněz a jejich využití. Řada cestujících to dělat nechce, a tak peníze ukrývají. Hrozí jim až statisícová pokuta, v polovině případů se zjistí, že mají peníze sloužit k nelegální činnosti, pak propadnou státu.