TÉMA

Bankovky

Staré vzory bankovek bude od července možné vyměnit jen v ČNB

Končí možnost vyměnit starší vzory bankovek. Finanční domy budou neplatné bankovky přijímat do konce června. Na pokladnách ČNB půjde vyměnit bankovky po neomezenou dobu. Neplatné bankovky jsou od těch aktuálních nejsnáze rozpoznatelné šířkou ochranného stříbrného proužku, který je u starých vzorů úzký a jehož barva se po naklopení nemění. Platnost starých vzorů skončila již v roce 2022, v oběhu jich však stále zůstává jedenačtyřicet milionů, téměř dvě třetiny.
3. 6. 2024|

Nikde s tím nezaplatím, stěžoval si Bystroň z AfD při přebírání peněz od propagandisty, tvrdí Spiegel

Německý týdeník Der Spiegel s odvoláním na své zdroje ve zpravodajských službách uvedl, že na nahrávkách, na kterých poslanec AfD Petr Bystroň údajně přebírá peníze od ruského propagandisty, zazní stížnost, že s takovými bankovkami nikde nezaplatí. Bystroň veškerá obvinění ze spolupráce s prokremelskou vlivovou sítí odmítá. Na dotaz Spiegelu prohlásil, že informace pocházejí z nedůvěryhodného zdroje a jsou součástí „kampaně organizované NATO“.
25. 4. 2024|

Speciálně vycvičení psi pomáhají celníkům odhalovat pašované bankovky. Případů přibývá

Pašování peněz je podle celní správy vzhledem k válečným konfliktům ve světě čím dál častějším problémem. Vyhledávat pašované bankovky celníkům pomáhají speciálně vycvičení psi. Jejich výcvik chtějí celníci posílit. Tento týden proto pořádají mezinárodní kynologický seminář v Heřmanicích na Frýdlantsku.
24. 11. 2022|

30 let zpět: Příprava vzniku České národní banky

Guvernér SBČS Josef Tošovský uvedl, že zákon o České národní bance je připraven a může být odeslán k projednání vládě a výborům České národní rady. Podle jeho slov se návrh v podstatě nelišil od zákona o SBČS. Po jeho schválení by měla být jmenována bankovní rada a guvernér ČNB. Na tiskové konferenci byly zároveň představeny návrhy nových českých bankovek a mincí. Ty vycházely z připravované československé řady, přičemž slovenské náměty byly změněny na české. Novinkou bylo i emitování bankovek v nominální hodnotě 200, 2000 a 5000 korun.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
13. 11. 2022|

„God Save the King“ a další inovace. Co smrt panovnice změní v britské každodennosti?

Po úmrtí královny Alžběty II., která své zemi vládla rekordních sedmdesát let, se bude muset ve Velké Británii hodně věcí změnit – od bankovek až po státní hymnu. Některé se uskuteční ihned, jiné potrvají roky. Smrt panovnice představuje pro Brity tíživý, ale i převratný moment. Podle ostrovních médií dosáhnou náklady na pohřeb a následnou korunovaci odhadem šesti miliard liber. Bude to však jen zlomek peněz, které bude muset země vynaložit na další inovace.
9. 9. 2022|

Na konci června přestanou v Česku platit některé starší bankovky

Posledním červnem skončí platnost starších vzorů bankovek z let 1995 až 1999. Týká se to bankovek ve všech hodnotách s výjimkou pětitisícovky. Vyměnit je bude možné po dobu dvou let v bankách, bankomatech i na územních zastoupeních České národní banky (ČNB). Pak už jen přímo v ČNB. Bankovky, které po 30. června přestanou platit, se od těch stále aktuálních liší například šířkou stříbrného ochranného proužku.
18. 6. 2022|

Peníze si do hrobu nevezmeš. Mince a bankovky budou k vidění v pardubickém muzeu

Východočeské muzeum v Pardubicích příští týden otevře novou numismatickou expozici s názvem Peníze si do hrobu nevezmeš. Věnuje se tradici české měny, představuje kabinet mincí a medailí Zdeňka Kolářského, dále denárový poklad z 10. století a dějiny dolaru.
10. 12. 2021|

Od smrti Jana Amose Komenského uplynulo 350 let. Při morové ráně varoval před špatnostmi ducha

Jeden z nejvýznamnějších učenců v české historii Jan Amos Komenský žil v nelehké době, kterou desítky let ovlivňovala náboženská válka mezi katolíky a protestanty. Kvůli ní musel Komenský opustit i rodnou Moravu, kam se nikdy nevrátil. Evropou se v té době také šířil mor, který zapříčinil smrt mnoha Komenského blízkých. Učenec už tehdy prosazoval dodržování pravidel, která měla zabránit šíření nákazy. V rozjitřené době, kdy řada lidí vyháněla nakažené do lesů, ale hlavně vyzýval k soucitu a pomoci nemocným. Učitel národů zemřel 15. listopadu 1670.
15. 11. 2020|

Padělaných bankovek a mincí ke konci září meziročně ubylo

Česká národní banka letos ke konci září zadržela 716 padělaných a pozměněných bankovek a mincí. To je v meziročním srovnání pokles o 27 procent, loni za stejné období ČNB zadržela 985 padělků. Počet padělků klesl v korunách, v eurech i dolarech. Údaje zveřejnila ČNB na internetu.
25. 10. 2020|

Nákup by pro nevidomé mohl být snazší, nové aplikace poradí s výběrem zboží i platbou

Rozpoznat zboží v regálech nebo rozlišit hodnotu bankovek – pro nevidomé zásadní problém. Pomoci jim v tom mohou nové mobilní aplikace. Jejich tvůrci je nedávno vylepšili na specializovaném hackathonu.
31. 8. 2020|

Padělaných bankovek a mincí v pololetí meziročně ubylo o čtvrtinu

Česká národní banka v pololetí zadržela 573 padělaných a pozměněných bankovek a mincí. To je v meziročním srovnání pokles o 23 procent, loni za stejné období ČNB zadržela 743 padělků. Počet padělků klesl v korunách, v eurech i dolarech. Údaje zveřejnila ČNB na internetu.
15. 7. 2020|

30 let zpět: Už se může přes Svatý kříž

Na začátku července 1990 se otevřel další hraniční přechod se Západním Německem ve Svatém kříži. Následovala slavnost na obou stranách hranice a začaly i fungovat směnárny.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
1. 7. 2020|

Úbytek padělaných bankovek a mincí. ČNB jich v pololetí zadržela zhruba sedm set

Česká národní banka zadržela v prvním pololetí 743 padělaných a pozměněných bankovek a mincí. To je v meziročním srovnání pokles o 37 procent, loni v pololetí ČNB zadržela 1182 padělků. Klesl počet padělků v korunách, eurech i dolarech.
23. 7. 2019|

Ochranné proužky vystřižené z menších bankovek. ČNB varuje před padělanými penězi

V Olomouci, Šumperku, Brně a Ostravě se podle České národní banky objevilo několik padělaných pětistovek vzor 2009 a tisícovek vzor 2008.  Padělky mají ochranný proužek vytvořený z nalepených kousků pravého ochranného proužku menších bankovek. Centrální banka v pondělí varovala, že falešné bankovky se mohou rychle rozšířit do dalších regionů a jejich počet se může zvýšit.
1. 7. 2019|