Nákup by pro nevidomé mohl být snazší, nové aplikace poradí s výběrem zboží i platbou

Události: Aplikace chtějí nevidomým usnadnit nakupování (zdroj: ČT24)

Rozpoznat zboží v regálech nebo rozlišit hodnotu bankovek – pro nevidomé zásadní problém. Pomoci jim v tom mohou nové mobilní aplikace. Jejich tvůrci je nedávno vylepšili na specializovaném hackathonu.

Vadu sítnice má Pavel Dostál od narození. Na pravé oko nevidí vůbec, na levé asi jen ze třiceti procent. Najít v obchodě zboží, které potřebuje, je pro něj obrovská výzva. Nyní proto pomáhá testovat aplikaci, která mu řekne, co je v jednotlivých regálech, přečte druhy zboží i jejich cenu.

„Těším se, že všechno bude rychlejší. Přijdu k regálu a dozvím se, co je v něm za věci, a nebudu si muset všechno dávat blízko k očím,“ uvedl Dostál.

Aplikace staví na strojovém rozpoznávání obrazu. Tvůrci se teď snaží, aby fungovala stoprocentně. „Následující krok je nafotit především hodně fotek v obchodech, na kterých jsme schopni algoritmus doladit, aby fungoval co nejlépe,“ poznamenal spoluautor aplikace Shelf Inspector Tibor Mach, který působí na DataSentics.

Snazší platba

Problematické je pro nevidomé i následné hledání správných bankovek u kasy. V tomto případě poslouží další aplikace, která umí rozlišit hodnotu peněz. Zatím rozpozná 90 měn – mezi nimi koruny, kuny nebo třeba chilské peso. V budoucnu by měla rozpoznat všechny světové měny.

„Celosvětově máme asi 120 tisíc stažení a z toho 30 tisíc aktivních uživatelů,“ řekl spoluautor aplikace Cash Reader Martin Douděra. 

Aplikace však zatím dokáže identifikovat pouze bankovky. Mince číst neumí, protože je náročné získat jejich prototyp. Například eurové mince jsou v každém státě jiné, a to rozpoznávání komplikuje. Autoři však výhledově chtějí aplikaci i v tomto směru zdokonalit.