Drobná kamera umí číst za lidi s poškozeným zrakem. Díky ní se obejdou bez pomoci

Události: Malá kamera pomáhá lidem s postižením zraku (zdroj: ČT24)

První čeští pacienti zkouší speciální kameru na brýle, která pomáhá lidem s vážným postižením zraku. Zařízení používá software, který umožňuje například rozpoznat známé obličeje nebo číst. O úhradě se jedná s ministerstvem práce a sociálních věcí, zatím budou lidem pomáhat nadace.

Kameru si může slabozraký nebo nevidomý připevnit na jakékoli brýle – na pravou i levou stranu. Ovládat ji může dotykem nebo gesty. Zařízení dokáže poznat obličej, zjistit, čím člověk platí, nebo si třeba přečíst menu v kavárně.

„Podívám se na vás a zařízení mi řekne, jestli jste žena nebo muž. A já můžu zařízení říct, kdo jste, a ono mi příště řekne i vaše jméno,“ vysvětlil Irie Meltzer, ředitel pro rozvoj podnikání společnosti OrCam Technologies, která kameru vyvinula.

Kamera OrCam MyEye
Zdroj: ČT24

Česká verze OrCam MyEye umí nejen česky, ale i anglicky a německy. V současnosti ovšem stojí přes 130 tisíc korun a zájemci si ji musí uhradit sami nebo požádat o pomoc nadace či neziskové organizace.

„Je v jednání, aby se tato pomůcka dostala do seznamu podporovaných zvláštních pomůcek a aby na ni úřady schvalovaly příspěvky,“ plánuje ředitelka nadace Světluška Gabriela Drastichová.

Podle ní by OrCam MyEye mohla do budoucna v Česku usnadnit život stovkám lidí. První fáze testování ukázala, že vhodná je hlavně pro ty, kteří zrak ztratili v průběhu života. Pro celoživotně nevidomé je totiž o něco složitější se pomůcku naučit používat.

Bez pomoci na úřad nebo na nákup

Aktuálně pomůcku testují desítky lidí s různým typem zrakového postižení. I Hana Petrová, které se v jedenácti letech výrazně zhoršil zrak. „Nejsem schopná číst, člověka na dva metry nepoznám. Když se třeba dívám tady na vás, tak vůbec nevím, jak vypadáte, jenom vidím siluetu,“ popisuje svůj handicap Petrová.

Hana Petrová s kamerou OrCam MyEye
Zdroj: ČT24

Zařízení testuje čtyři měsíce. Musela se s ním nejprve naučit, teď už si ale život bez něj nedokáže představit. „Když jdu třeba na úřad nebo k lékaři, tak se můžu sama zorientovat, nemusím se ptát cizích lidí. Stejně tak mi to hodně ulehčilo nakupování. Ukážu jednoduše prstem na text, kamera si ho vyfotí a zároveň začne plynule číst,“ dodává Petrová.