Po zánětu spojivek přišla o zrak, díky unikátní operaci už zase vidí svého manžela a děti

Události ČT: Umělá rohovka vrátila zrak (zdroj: ČT24)

Před deseti lety čeští lékaři provedli první transplantaci umělé rohovky. Jedinečný zákrok vrátil zrak Haně Charvátové ze Vsetína, která byla šestnáct let nevidomá. Páteční kontrola potvrdila, že její zrak je stále stoprocentní. Stejnou operaci  v Česku od té doby podstoupilo dvacet pacientů.

Hana Charvátová přišla o zrak po zánětu spojivek a zjizvení rohovek. Vlastní dům se jí pak na 16 let ztratil ve tmě. V listopadu 2008 se však podle slov paní Charvátové stal zázrak; po osmi neúspěšných pokusech o transplantaci rohovky se ten devátý podařil. 

S umělou rohovkou Hana Charvátová viděla už na operačním sále a pak znovu spatřila také svého manžela a dvě děti.

„Potkáváte lidi. Ti vás pozdraví a vy nevíte, kdo to je, protože po šestnácti letech pomalu nepoznáte ani vlastní děti. Děti měly dvanáct a za šestnáct let jsou z nich dospělí lidé,“ řekla Charvátová, která v současnosti podle svých slov vede běžný život. „Já teď prostě žiju jako každá ženská v mém věku. Vařím, uklízím, peru, chodím do města, dívám se na televizi,“ uvedla. 

Kontrolu na oční klinice musí paní Charvátová absolvovat už pouze jednou za rok. „Rizika umělé rohovky jsou především zelený zákal, který může poškozovat nitrooční nerv, a také riziko k infekci,“ poukázal primář oční kliniky Gemini Zlín Pavel Stodůlka. 

Stejnou operaci  jako Hana Charvátová zatím v Česku podstoupilo dvacet pacientů. Zákrok zatím nehradí pojišťovny. Zážitky, které se do života paní Charvátové zase vrátily, ale za stotisícovou investici podle ní rozhodně stály.