Pražští zastupitelé ustaví výbory. Nové vedení metropole dál postrádá

Zastupitelé na čtvrtečním jednání nezvolí nové vedení Prahy. Ustaveno bude pouze čtrnáct zastupitelských výborů. Projednán by měl být také materiál týkající se přípravy rozpočtu na rok 2023, výběrová řízení v dopravním podniku (DPP) nebo některé materiály ze sociální oblasti. Po úterním jednání to řekli předsedové zastupitelů SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) Zdeněk Zajíček (ODS), STAN Kateřina Arnotová a Pirátů Daniel Mazur. Předsedové klubů se opět sejdou v pátek. V Praze dosud po volbách nevznikla nová koalice, tu dosluhující kontrolují tři výbory zřízené na ustavující schůzi.

„My jsme (na úterní jednání) přišli za koalici SPOLU s návrhem, jak by zastupitelstvo mohlo proběhnout. Navrhujeme, aby byla projednána informace o návrhu rozpočtu, aby mohl být 15. prosince na jednání zastupitelstva schválen. Zadruhé chceme informaci od zastupitelky Hany Kordové Marvanové (zvolena za SPOLU) k auditům v takzvané kauze Dozimetr a k prodeji pozemků v Lysolajích,“ řekl občanský demokrat Zajíček.

Projednat chce SPOLU také některá usnesení dosluhující městské rady, která dosud od voleb učinila. Bude se to týkat mimo jiné sociální oblasti nebo výběrových řízení na manažerské pozice v dopravním podniku.

Zastupitelé by měli ustavit čtrnáct výborů a zvolit členy. Nyní existují od ustavujícího zasedání výbory finanční, kontrolní a školský, což ukládá zákon. Složení nových výborů bude kopírovat volební výsledky stran a jejich počet a zaměření bude stejné jako v uplynulém volebním období. Složení už vzniklých tří výborů se ve čtvrtek měnit nebude. Podle Zajíčka by mohlo dojít ke změně až po vzniku nové koalice. Podle Mazura a Arnotové se čtvrteční volbou nemají Piráti ani STAN problém. Mazur řekl, že jednotlivé kluby nyní vyberou své nominanty.

Na program jednání by měl být zařazen dokument týkající se přípravy rozpočtu na příští rok. Připravuje ho finanční výbor. „Předpokládáme, že k tomu bude nějaká diskuse. Zastupitelstvo by k tomu mělo přijmout usnesení, aby se návrh zveřejnil a mohl být 15. prosince projednán a schválen,“ sdělil Zajíček.

Komunální volby v Praze letos vyhrála koalice SPOLU, v 65členném zastupitelstvu získala devatenáct mandátů. Druhé skončilo ANO se čtrnácti mandáty. Třetí Piráti mají třináct zastupitelů. Čtvrtá Praha Sobě má jedenáct mandátů, pět zastupitelů má na pátém místě STAN. Šesté je SPD se třemi mandáty.

Koaliční jednání v metropoli začala hned po zářijových volbách, zatím se však neposunula. Vítězné SPOLU prosazuje koalici na vládním půdorysu s Piráty a STAN. Piráti však vytvořili Alianci stability s Prahou Sobě a v rozhovorech chtějí pokračovat výhradně společně.