Napříč republikou září modro-žluté barvy, Češi podporují Ukrajinu

Lidé se v neděli sešli v horní části Václavského náměstí v Praze na demonstraci na podporu Ukrajiny a proti vojenské agresi ruského prezidenta Vladimira Putina. Akci pořádal spolek Milion chvilek a vystoupil na ní i premiér Petr Fiala (ODS) i ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis, který Čechům poděkoval za podporu. Podporu projevují i lidé v dalších městech republiky.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

Jevhen Perebyjnis poděkoval vládě a českému národu za podporu, solidaritu a pomoc Ukrajině. Věří tomu, že jeho země v konfliktu s Ruskem zvítězí. Premiér Petr Fiala (ODS) následně poděkoval přítomným za podporu svobodné, nezávislé Ukrajiny a mimo jiné ocenil to, že svět přijal sankce, které „budou ruské vůdce bolet“.

Na úvod demonstrace přítomní drželi minutu ticha za lidi, kteří pokládají za Ukrajinu život. Ukrajinský velvyslanec poté přítomným oznámil, že Ukrajina přečkala další noc, která byla pro všechny tamní obyvatele a vojáky těžká. Tisíce lidí ji podle něj strávily v krytech, protože „kremelský tyran“ rozhodl, že má právo zahájit útok na demokratickou zemi.

„Česká vláda patří k těm, které usilují o co nejpřísnější sankce vůči Rusku,“ řekl následně demonstrantům premiér Fiala, podle kterého je potřeba zastavit ruského prezidenta Vladimira Putina, ničemu jinému než síle, rozhodnosti a odhodlanosti podle něj nerozumí.

Na akci dohlížela policie, která zastavila až po Vodičkovu ulici dopravu, z horní části náměstí se tak stala pěší zóna. Mnozí účastníci měli na klopách modro-žluté stužky a nad hlavami ukrajinské vlajky a transparenty proti ruskému prezidentovi a válce. Nápisy na nich byly v češtině, ukrajinštině i angličtině a šlo na nich číst „Stop Putin“, „Nět vojně“, „Sláva Ukrajině“ nebo „Jsme s tebou, Ukrajino“.

„Nechceme být Ruskem. Jsme Evropa.“ Ukrajinský velvyslanec promluvil před Václavským náměstím (zdroj: ČT24)

Další akce na podporu Ukrajiny

Obdobná demonstrace se po poledni konala také v Brně, kde odpůrci ruské invaze na Ukrajinu zaplnili Dominikánské náměstí. Shromáždění svolala Ukrajinská iniciativa jižní Moravy. Vystoupila i primátorka Markéta Vaňková (ODS), která připodobnila Putina k Voldemortovi, padouchovi z knih o kouzelníku Harrym Potterovi. V podvečer se mají demonstranti sejít i v Českých Budějovicích.

Komornější akce na podporu Ukrajiny se konala i v Příbrami. Město ji uspořádalo na náměstí 17. listopadu. „Zatím je to v poklidu,“ řekla po 15:00 policejní mluvčí Michaela Richterová. Další shromáždění je například v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku. Ve středočeských městech také postupně přibývají materiální sbírky.

ČD vypravují vlaky

Z Bohumína odjede v neděli večer další humanitární vlak na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Pojede do ukrajinského Čopu u slovenských hranic, aby přepravil do bezpečí ženy a děti, informoval mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Na pomoc lidem prchajícím z Ukrajiny už ČD vypravily dva vlaky v pátek. Jely do polské Přemyšle, odkud se v sobotu navečer vrátil zatím jen jeden z nich. Druhý zůstává v Přemyšli.

Vlak vyjede z Bohumína zhruba ve 22:00, uvedly ČD. „Náš vlak odjede z Bohumína přes Žilinu, Košice a zítra (v pondělí) dopoledne má být přistaven přímo na Ukrajinu do Čopu. Tam odvezeme materiální humanitární pomoc. Všichni, kdo chtějí poslat pomoc na Ukrajinu, můžou dnes do odjezdu vlaku do naší úschovny zavazadel na bohumínském nádraží přinášet vybrané věci, které přepravíme do Čopu,“ řekl náměstek generálního ředitele pro osobní dopravu Českých drah Jiří Ješeta.

Do rekreačního areálu v Doksech na Českolipsku a do penzionu v Kytlici na Děčínsku pak míří 500 matek s dětmi, které prchají z válkou zasažené země. Noclehy nabídla manažerka ubytování Jana Kalousová, kterou kontaktoval soukromý dopravce, Správa uprchlických zařízení a ukrajinská ambasáda, řekla manažerka s tím, že autobusy momentálně stojí na hranicích různých zemí.

Další sbírky na pomoc

Materiální i finanční dobročinné sbírky pořádá několik měst i uskupení na severu Čech. Před zahájením florbalového utkání v České Lípě mohli lidé přispět třeba spacími pytli, potřebami pro malé děti či teplým oblečením. Další sbírka se koná v Liberci, věci je možné přivézt na stanici hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. Materiální sbírky vznikají také v Ústeckém kraji, jednu pořádají například Chomutov a Jirkov.

Město Říčany pak v neděli pořádá na Masarykově náměstí materiální sbírku, lidé tam do 20:00 mohou nosit například spací pytle, karimatky, léky, trvanlivé potraviny či elektrocentrály. První věci lidé přinesli ještě před odpoledním zahájením akce. Materiální sbírku uspořádá například také město Neratovice spolu s jednotkou sboru dobrovolných hasičů.

Boje s útočící ruskou armádou trvají na Ukrajině čtvrtým dnem. Putinovi vojáci postupují z různých směrů do nitra země. Obránci stále drží ukrajinskou metropoli Kyjev, kterou se ruské jednotky snaží obklíčit. Bojuje se o druhé největší město Charkov.