Skupina z Polska obrala české a německé seniory o sedm milionů. Vydávali se za vnuky v nesnázích

Organizovaná skupina z Polska podle policie obírala české a německé důchodce o peníze nebo cennosti. Škoda je asi sedm milionů korun. Poškozených je zatím dvacet, nejde ale o konečné číslo. Zástupci české policie a státního zastupitelství o tom informovali v Brně. V Polsku policie minulý týden zadržela dva členy organizované skupiny původem z Česka a Polska, nyní jsou ve vazbě. Třetí z pachatelů je zatím na útěku. Česká policie se zabývá dalšími asi 30 případy, které by se případu mohly týkat.

Na případu pracovala česká, německá i polská policie. Skupina z Polska podle vyšetřovatelů telefonicky kontaktovala lidi v pokročilém věku, kdy se pachatelé vydávali za jejich blízké, například za vnučku či vnuka, kteří se ocitli v nesnázích. Následně je přesvědčovali o předání hotovosti nebo cenností. Dělo se tak od března 2019 do října 2021.

„Většina poškozených je z Česka, většina důkazního materiálu proto pochází od nás. Bez propojení důkazů ze všech tří zemí by se ale nemohl uskutečnit zátah, kdy byli na území Polské republiky v minulém týdnu zadrženi dva členové organizované skupiny,“ uvedla státní zástupkyně Městského státního zastupitelství v Brně Jana Znojilová. Městské státní zastupitelství v Brně případ za českou stranu dozoruje.

Organizovaná skupina bude zřejmě víc rozvětvená

Jeden ze zadržených je Čech a druhý Polák, v Polsku jsou ve vazbě, třetí z pachatelů je zatím na útěku. Podle policie je to ale zatím jen začátek rozsáhlého případu. Podle náměstkyně ředitele Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezídia ČR Radky Drexlerové jde o několik větví skupiny, která seniory systematicky obvolávala.

„Šlo o takzvanou legendu vnuk, kdy pachatelé využívali dobrosrdečnosti a v dobrém slova smyslu i naivity seniorů. Prohlásili se za jejich vnučku a žádali je o peníze například na výhodnou koupi motorového vozidla či nemovitosti. Nebo že jsou u notáře a potřebují zaplatit poplatky,“ uvedla Drexlerová.

Senioři si údajně mysleli, že skutečně hovoří se svým vnukem. Peníze ale nepředávali přímo pachatelům, ti totiž za sebe posílali jiné osoby. „Mnohdy jim vydali i vysoké částky,“ dodala náměstkyně. Podle ní se česká policie zabývá dalšími asi třiceti případy, které by se tohoto případu mohly týkat.

Podle policie se podvodný telefonát tváří důvěryhodně. Telefonující hned začne s pozdravem, například „Ahoj babičko, jak se máš?“. Následuje několik vět a požadavek na peníze. Senior by měl podle doporučení policie v těchto případech svého vnuka či vnučku po ukončení hovoru sám kontaktovat na čísle, které zná, a ověřit si, zda mu opravdu volal on.

Přeshraniční spolupráce policistů

Na vyjednávání a uzavírání dohod o společném vyšetřovacím týmu se významně podílí mezinárodní odbor Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ). „Společné vyšetřování cílí zejména na případy závažných daňových deliktů, drogové kriminality, ale i obchodování s lidmi či nelegální migrace a převaděčství,“ uvedla ředitelka mezinárodního odboru NSZ Světlana Kloučková. 

Podle statistiky NSZ se od roku 2008 Česko zapojilo do 87 společných vyšetřovacích týmů, momentálně je takových týmů aktivních 27. „Nejčastěji čeští státní zástupci a policisté kooperují ve společných týmech s kolegy ze Slovenska i dalších sousedních zemí, ale i z ostatních států,“ přiblížila Kloučková.