Senioři jsou častým cílem podvodníků. Videospoty poradí, jak využívat internet bezpečně

Videospoty mají ochránit seniory (zdroj: ČT24)

Vzdělávací videospoty mají ochránit seniory před podvodníky na internetu. Nechal je natočit Středočeský kraj. Spoty spolu s příručkou pro seniory stály celkem 400 tisíc korun a zaplatila je dotace ministerstva vnitra. Tříminutová videa jsou zatím dostupná pouze na internetu. To je podle předsedy Rady seniorů Zdeňka Pernese málo.

Jedno z videí například krok po kroku provádí seniory založením internetového bankovnictví. Důrazně přitom varuje, aby senioři své přihlašovací údaje nikomu neříkali a hlavně neodpovídali na podvodné e-maily. „Nikdy toto nedělejte, a při sebemenší pochybnosti raději zavolejte na infolinku své banky a zaslaný e-mail prověřte,“ radí ve videospotu Nina Moravcová, metodička prevence z kladenské pedagogicko-psychologické poradny.

V dalších spotech senioři dostávají rady, jak bezpečně skypovat, jak si můžou porovnat ceny zboží nabízeného na internetu nebo bezpečně nainstalovat aplikace do chytrého telefonu. Videa také upozorňují na stále propracovanější praktiky podvodníků, kteří například v e-mailech lákají na milionové výhry, ve skutečnosti jde ale o snahu seniorům něco prodat, nebo z nich vylákat menší částky peněz.

Videa nechal natočit Středočeský kraj jako součást projektu Kraje pro bezpečný internet. Ten se v minulosti zaměřoval pouze na kybernetickou osvětu mladých lidí, teď ale nově cílí právě na seniory. Podle vedoucí projektu Lucie Česarové senioři využívají stále častěji informační technologie. Internet používá přinejmenším čtvrtina z nich, uvádí příručka Senior v kyberprostoru.

Podle policie a odborníků jsou ale starší lidé také stále častěji terčem podvodníků. „Kriminalita, která byla běžná v normálním prostředí, se přenesla na internet,“ řekl mluvčí policie Středočeského kraje Jakub Vinčálek.

Starší lidé jsou totiž v on-line prostředí nezkušení, a podvodníci na nich snadněji vyloudí třeba přihlašovací údaje do on-line bankovnictví. „Nepozorní, nepoučení či důvěřiví uživatelé, mezi které senioři mohou patřit, se mohou snadno nechat oklamat a svoje údaje na těchto stránkách nechtěně vydat do rukou podvodníků,“ řekl Radek Holý z Národního bezpečnostního úřadu.

Stejnou zkušenost má také poradna při Radě seniorů. „Teď je hodně případů, kdy jim na internetu slibují, že něco vyhráli a mají si přijít pro výhru. Když tam ale dojdou, tak jim chtějí něco prodat,“ uvedl předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes. Podle něj si každý desátý důchodce, který k nim do poradny přijde, stěžuje na podvodné praktiky na internetu. To je minimálně 250 stížností ročně.

Deset vzdělávacích videospotů doplňuje také příručka Senior v kyberprostoru. Osvětu zaměřenou konkrétně na „kyberšmejdy“ oceňuje Jan Dienstbier z organizace Gordic, která se věnuje kybernetické bezpečnosti. Podle něj je v Česku dostupná řada školení zaměřená spíš na studenty, firmy nebo veřejnou správu, senioři jsou v tomto směru spíše opominuti. „Pokud míří do této oblasti, jsou více než potřebné,“ poukazuje na videospoty Dienstbier.

Zdeněk Pernes z Rady seniorů dodává, že spoty jsou užitečné, ale samotní senioři se k nim zatím moc nedostanou. Videa jsou totiž zatím jen na stránkách projektu KPBI. „Pokud to myslí vážně, musí je někde viditelně zveřejnit,“ řekl Pernes. Středočeský kraj podle informací ČT plánuje během března videa zveřejnit například na obrazovkách v nemocnicích a postupně i do knihoven a domovů důchodců ve všech krajích.