Vnuk bez peněz, přeplatek za plyn. Podvodníci okrádají seniory

Události: Podvodníci okrádají seniory (zdroj: ČT24)

Po čtyřech letech opět roste počet okradených lidí, převážně z řad seniorů. Staří lidé jsou zpravidla osamělí a důvěřiví, což z nich dělá snadnou oběť různých podvodníků. Pachatelé často používají legendu o synovi či vnukovi, který nutně potřebuje peníze.

Nástrojem zlodějů bývají naléhavé telefonáty. Vhodnou oběť si nejdříve vyhlédnou v telefonních seznamech, zásadní indicií je staročeské jméno a pevná linka. Starší lidé pak trénovanému nátlaku snadno podlehnou.

Celkem v letošním roce zatím policisté evidují 450 podobných případů, způsobené škody šplhají k 18 milionům korun. V minulém roce došlo k 530 případům a škodě 22 milionů korun.

Okradení senioři
Zdroj: ČT24

Příkladem může být telefonát, ve kterém se pachatel vydávával za syna, naříkal a chtěl 200 tisíc korun, jinak prý sám přijde o velký obnos. Matka a babička domnělého syna uvěřily legendě, že dotyčný je v práci a mobil zapomněl doma. Podvodník pak ženám objednal taxíka, který je odvezl do banky. Stovky tisíc potom předaly muži, který je tam čekal.

Telefon položit, zprávu ověřit

„V takových případech je úplně nejlepší telefon okamžitě položit. V případě, že telefonát už proběhl, tak je nejlepší zavolat svým příbuzným a tu skutečnost si ověřit,“ radí kriminalista Lukáš Průcha.

Staří lidé bohužel zkušeným podvodníkům často uvěří, že opravdu mluví se svým příbuzným. „To je typická chyba seniorů, pachatel převezme jeho totožnost a vydává se za něj,“ pokračuje Lukáš Průcha.

Kromě falešných synů a vnuků se podvodníci důchodcům snaží namluvit, že jim přišli vrátit přeplatek za elektřinu nebo plyn. Vzápětí jim vykradou byt. Mezi další záminky patří dopravní nehoda, kontrola vody či oken, návštěva pracovníka pojišťovny či sociální pracovnice. Senioři jsou také často cílem podvodů na internetu.

Vydáno pod