Vyšetřování daňové kauzy ČKD Praha DIZ skončilo. Policie navrhla obžalovat 22 lidí

Policie navrhla obžalovat dvaadvacet lidí obviněných v daňové kauze související se strojírenskou firmou ČKD Praha DIZ. Uvedl to server SeznamZprávy. Firma patřila miliardáři Petru Speychalovi, který je podle serveru hlavní postavou kauzy.

Policisté obvinili dvaadvacet lidí v dubnu 2018, a to z krácení daní, z praní špinavých peněz na zahraničních účtech a z účasti na organizované zločinecké skupině. Škodu způsobenou státu vyčíslili nejméně na 850 milionů korun.

„Vyšetřování trestní věci týkající se zkrácení daňových povinností společnosti ČKD Praha DIZ bylo skončeno a policejní orgán v předešlých dnech doručil na Vrchní státní zastupitelství v Praze spisový materiál spolu s návrhem na rozhodnutí,“ uvedla státní zástupkyně Petra Ullrichová. Tento návrh podle ní spočívá v podání obžaloby na všechny obviněné.

Speychalův advokát Josef Monsport podal podle serveru SeznamZprávy návrh na zastavení stíhání svého klienta. Vedle Speychala čelí obvinění tehdejší manažeři ČKD Praha DIZ nebo zástupci společností, s nimiž tato firma obchodovala. Za krácení daní ve spojení s gangem působícím ve více státech hrozí obviněným pět až deset let vězení.

Skupina si podle kriminalistů vytvořila síť firem, které dodávaly ČKD Praha DIZ fiktivní faktury. Díky tomu si firma mohla nakonec odepsat více na dani z přidané hodnoty a v přiznáních k dani z příjmu právnické osoby. Policie vyšetřuje zvlášť ještě druhou větev případu, v níž v září 2018 obvinila dalších 35 lidí, takzvaných bílých koní. Strojírenská firma ČKD Praha DIZ se mimo jiné podílela na stavbě pražského tunelu Blanka.