TÉMA

Krácení daní

Jednadvacet lidí míří k soudu v kauze firmy ČKD Praha DIZ. Daň dle obžaloby zkrátili o nejméně 850 milionů

Hlavní větev kauzy údajných daňových podvodů ve strojírenské společnosti ČKD Praha DIZ míří před soud. Státní zástupkyně podala obžalobu na jednadvacet lidí. Českou televizi o tom informovala dozorující státní zástupkyně Petra Ullrichová. Policisté vyčíslili škodu způsobenou státu na nejméně 850 milionů korun. Podle serveru Seznam Zprávy je hlavním aktérem případu miliardář Petr Speychal, kterému firma dříve patřila. Ve druhé větvi případu státní zastupitelství v lednu obžalovalo třicet lidí.
5. 12. 2023|

Soud už potřetí nepravomocně zprostil Shenara obžaloby z daňových úniků

Pražský městský soud už potřetí zprostil obžaloby někdejšího předsedu představenstva společnosti Amun.Re Martina Shenara, který byl viněn z toho, že neodvedl daně při prodeji tří společností firmě ČEZ. Podle soudu se neprokázalo, že se předmětný skutek stal. Rozhodnutí je nepravomocné, státní zástupkyně už avizovala, že podá odvolání. Prvoinstanční soud už v minulosti Shenara dvakrát nepravomocně osvobodil, odvolací senát však tato rozhodnutí pokaždé zrušil.
19. 5. 2023|

GIBS kvůli daňovým únikům stíhá tři firmy a pět lidí, včetně bývalého policisty

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) stíhá pět lidí, včetně plzeňského policisty, a tři firmy kvůli podezření z krácení daně. Od roku 2020 do roku 2021 tím údajně způsobili škodu přes 42 milionů korun. Deník Právo uvedl, že jedním ze stíhaných je policejní důstojník, který dlouhá léta stál v čele plzeňské hospodářské kriminální policie. Nyní u policie už není.
6. 4. 2023|

Třicet lidí míří k soudu v kauze firmy ČKD Praha DIZ. Daň dle obžaloby zkrátili o 438 milionů

Státní zástupce podal obžalobu v daňové kauze strojírenské firmy ČKD Praha DIZ. Před soud půjde celkem třicet lidí. Informaci zveřejnilo Vrchní státní zastupitelství v Praze na svých webových stránkách. Obžalovaní podle žalobců vytvářeli v účetnictví ČKD Praha DIZ fiktivní faktury. Tím zkrátili daň z přidané hodnoty o více než 400 milionů korun.
5. 1. 2023|

Zaměstnanci firmy Astacus sponzorovali Zemanovce. Společnost pořádá trhy na Hradě

Na Pražském hradě se už tradičně konají vánoční trhy. Firma Astacus jednatele Michala Pechana si letos kromě prostoru za katedrálou pronajala také část druhého nádvoří. Několik Pechanových zaměstnanců přitom v minulosti sponzorovalo Stranu práv občanů Zemanovci (SPOZ). Hrad žádný střet zájmů nevnímá.
26. 11. 2022|

Státní zastupitelství obžalovalo jedenáct lidí včetně Savova z krácení daní

V daňové kauze se škodou vyčíslenou na zhruba 653 milionů korun obžalovalo státní zastupitelství jedenáct lidí. Z dřívějších informací vyplývá, že jedním z obžalovaných je také podnikatel František Savov, kterého policie stíhá jako uprchlého. Savov ve čtvrtek zopakoval, že obžalobu odmítá.
27. 10. 2022Aktualizováno27. 10. 2022, 20:06|

Justice oznámila nástup do vězení na špatné adrese. Byla to chyba, rozhodl Ústavní soud

Městský soud v Praze chyboval, když vydal příkaz k dodání podnikatele Ferdinanda Überalla do výkonu trestu. Předchozí výzvu k dobrovolnému nástupu do výkonu trestu justice doručovala Überallovi na jinou adresu, než na které do té doby písemnosti přebíral. Nakonec jej musela odvézt do věznice policie, právě na základě sporného příkazu, který zrušil Ústavní soud (ÚS). Nález patrně nebude mít přímý dopad na výkon trestu.
25. 10. 2022|

FBI poslala státnímu zástupci důkazy o daňových deliktech a nepovoleném nákupu zbraní Bidenova syna

Podle zdrojů obeznámených s vyšetřováním shromáždila FBI před několika měsíci dostatek důkazů, aby mohla obvinit prezidentova syna Huntera Bidena z daňových trestných činů a z toho, že lhal o užívání drog, když si v roce 2018 koupil pistoli, informoval Washington Post a CBS News. Důkazy shromážděné vyšetřovateli FBI a IRS byly podle těchto zdrojů zaslány úřadu státního zástupce v Delaware. Mluvčí Trumpem jmenovaného státního zástupce v Delaware se odmítl vyjádřit.
7. 10. 2022|

Odvolací soud zrušil zprošťující verdikt v kauze obchodníka Shenara ohledně krácení daní

K soudu se opět vrací kauza podnikatele v oblasti energií Martina Shenara. Vrchní soud v Praze zrušil v neveřejném jednání zprošťující verdikt z loňského května v kauze krácení daní při prodeji tří projektových společností energetické firmě ČEZ. S informací přišel server Aktuálně.cz. Vinu Shenar dlouhodobě odmítá, podle státní zástupkyně připravil stát o šestasedmdesát milionů korun.
27. 8. 2022|

Vyšetřování daňové kauzy ČKD Praha DIZ skončilo. Policie navrhla obžalovat 22 lidí

Policie navrhla obžalovat dvaadvacet lidí obviněných v daňové kauze související se strojírenskou firmou ČKD Praha DIZ. Uvedl to server SeznamZprávy. Firma patřila miliardáři Petru Speychalovi, který je podle serveru hlavní postavou kauzy.
21. 12. 2021|