GIBS kvůli daňovým únikům stíhá tři firmy a pět lidí, včetně bývalého policisty

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) stíhá pět lidí, včetně plzeňského policisty, a tři firmy kvůli podezření z krácení daně. Od roku 2020 do roku 2021 tím údajně způsobili škodu přes 42 milionů korun. Deník Právo uvedl, že jedním ze stíhaných je policejní důstojník, který dlouhá léta stál v čele plzeňské hospodářské kriminální policie. Nyní u policie už není.

Podezřelí ze zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby podle vyšetřovatelů po předchozí domluvě nejméně od října 2020 do listopadu 2021 úmyslně zahrnovali do firemních nákladů fiktivní faktury. Neoprávněně tak zvyšovali nárok na odpočet daně z přidané hodnoty a snižovali daňovou povinnost k platbě této daně.

Tímto jednáním byla způsobena škoda přesahující 42 milionů korun, uvedly Ivana Nguyenová a Martina Kaňková, mluvčí GIBS a celníků, kteří se na vyšetřování případu podíleli. Podrobnější informace s ohledem na vyšetřování případu podle nich nelze sdělit.

Podle Práva byl policista pro další čtyři stíhané podnikatele něco jako konzultant. „Se zkušenostmi a znalostmi této problematiky jim radil, jak vyzrát na daňový sytém a obohatit se tak na úkor státu. Asi netušil, že jsou již monitorováni celními pátrači,“ oznámil zdroj listu. Deník doplnil, že policista na vlastní žádost odešel loni na podzim do civilu, tedy krátce poté, co u něj GIBS před začátkem trestního stíhání provedla domovní prohlídku.