Třicet lidí míří k soudu v kauze firmy ČKD Praha DIZ. Daň dle obžaloby zkrátili o 438 milionů

Státní zástupce podal obžalobu v daňové kauze strojírenské firmy ČKD Praha DIZ. Před soud půjde celkem třicet lidí. Informaci zveřejnilo Vrchní státní zastupitelství v Praze na svých webových stránkách. Obžalovaní podle žalobců vytvářeli v účetnictví ČKD Praha DIZ fiktivní faktury. Tím zkrátili daň z přidané hodnoty o více než 400 milionů korun.

„Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze podal dne 20. 12. 2022 k Městskému soudu v Praze obžalobu na celkem třicet osob,“ konstatoval státní zástupce Miloš Klátik.

Podle Klátika se u jednotlivých osob liší jejich podíl na spáchání trestného činu. Některé obžaloval i z účasti na organizované zločinecké skupině. Tresty vězení závisí na jejich roli v případu. Hrozí jim odnětí svobody od šesti měsíců do třinácti let.

Obžalovaní měli prostřednictvím několika firem zařazovat do účetnictví společnosti ČKD Praha DIZ fiktivní faktury. Krátili tím DPH. Státu tak způsobili škodu 438 milionů korun.

Státní zastupitelství se případem zabývalo téměř rok. Policie totiž navrhla obžalovat 32 lidí loni v lednu. Podle vyšetřovatelů jsou mezi obviněnými především takzvaní bílí koně, kteří pomáhali hlavním pachatelům s daňovými úniky.

ČKD Praha DIZ dříve patřila miliardáři Petru Speychalovi. Ten má být podle médií hlavní postavou kauzy. Mezi dalšími stíhanými jsou tehdejší manažeři firmy nebo zástupci společností, s nimiž ČKD obchodovala.