Jednadvacet lidí míří k soudu v kauze firmy ČKD Praha DIZ. Daň dle obžaloby zkrátili o nejméně 850 milionů

Hlavní větev kauzy údajných daňových podvodů ve strojírenské společnosti ČKD Praha DIZ míří před soud. Státní zástupkyně podala obžalobu na jednadvacet lidí. Českou televizi o tom informovala dozorující státní zástupkyně Petra Ullrichová. Policisté vyčíslili škodu způsobenou státu na nejméně 850 milionů korun. Podle serveru Seznam Zprávy je hlavním aktérem případu miliardář Petr Speychal, kterému firma dříve patřila. Ve druhé větvi případu státní zastupitelství v lednu obžalovalo třicet lidí.

„Ve věci týkající se zkrácení daňových povinností společnosti ČKD Praha DIZ byla k Městskému soudu v Praze podána obžaloba na všech 21 obviněných fyzických osob, a to pro trestné činy zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, legalizace výnosů z trestné činnosti a účast na organizované zločinecké skupině,“ uvedla Ullrichová.

Policisté v dubnu 2018 obvinili 22 lidí z krácení daní, z praní špinavých peněz na zahraničních účtech a z účasti v organizované zločinecké skupině. Škodu způsobenou státu vyčíslili nejméně na 850 milionů korun. Obvinění se později rozšířilo na 23 lidí. Nejvyšší státní zastupitelství ale stíhání dvou osob zrušilo, protože důkazy nebyly dostatečné.

Podle informací MfD se zrušení obvinění týkalo bývalého generálního ředitele ČKD Group Jana Musila a bývalého rektora Západočeské univerzity Tomáše Kleckera. Kriminalisté ukončili vyšetřování v prosinci 2021, kdy spis s návrhem na obžalobu předali Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze. Tomu teď státní zástupkyně vyhověla.

Fiktivní faktury

Vedle Speychala čelí obvinění tehdejší manažeři ČKD Praha DIZ nebo zástupci společností, s nimiž firma obchodovala. Za krácení daní ve spojení s gangem působícím ve více státech hrozí obviněným pět až deset let vězení.

Skupina si podle kriminalistů vytvořila síť firem, které poskytovaly ČKD Praha DIZ fiktivní faktury. Díky tomu si firma mohla nakonec odepsat více na dani z přidané hodnoty a v přiznáních k dani z příjmu právnické osoby. Ve druhé větvi případu, kde vznikla škoda dalších téměř 440 milionů, státní zastupitelství letos v lednu obžalovalo třicet lidí.

Strojírenská firma ČKD Praha DIZ se mimo jiné podílela na stavbě pražského tunelu Blanka.