Za nesplněné sliby o levnější elektřině dostal šéf Energie pod kontrolou šest let vězení

Okresní soud v Hodoníně nepravomocně potrestal bývalého ředitele společnosti Energie pod kontrolou Davida Tejmla, který sliboval obcím, městům nebo školám výhodnější nákup elektřiny. Společnost od nich vybrala zálohy, zůstaly za ní ale pohledávky za více než 240 milionů korun. Za poškození věřitelů či krácení daní dostal Tejml šest let vězení. ČT to řekla mluvčí soudu Sabina Trávníčková. Tejmlův obhájce už dříve označil obžalobu za vyfabulovanou.

Soud se začal kauzou zabývat už v roce 2019, postupně do jednoho řízení spojil dvě obžaloby na Tejmla. První se týkala poškození věřitelů, druhá trestných činů porušení povinnosti v insolvenčním řízení a krácení daní. Advokát Tejmla označil obžalobu za vyfabulovanou, hodonínský okresní soud ale jeho klienta na začátku července uznal vinným ze všech tří trestných činů.

„Za což mu byl (nepravomocně) uložen trest odnětí svobody v trvání šesti let, peněžitý trest ve výši 300 tisíc korun a trest zákazu činnosti spočívající v zákazu výkonu funkce statutárního orgánu v obchodních společnostech a družstvech v trvání sedmi let,“ uvedla Trávníčková. Tejmlovi hrozilo až osm let vězení, protože měl způsobit škodu velkého rozsahu nad deset milionů korun.

Soud naopak nepravomocně osvobodil Tejmlovu bývalou společnost Maxi Solar, která čelila obžalobě ze zkrácení daně. „Rozsudek bude nyní písemně vyhotovován. Oprávněné osoby proti němu budou moci následně podat odvolání. K důvodům rozsudku se nemohu blíže vyjádřit právě z důvodu, že písemně nebyl rozsudek dosud zpracován,“ dodala mluvčí.

Pohledávky za více než 240 milionů

Obecně prospěšná společnost Energie pod kontrolou v roce 2014 slibovala levný nákup elektřiny. Řada obcí či škol jí poslala zálohy, zpět se k penězům ale už nikdy nedostaly. Společnost neplatila ani svým obchodním partnerům, nevracela přeplatky za elektřinu. Později skončila v bankrotu.

Velkou část financí ředitel společnosti David Tejml podle obžaloby převedl na jiné čtyři firmy, které založil. Policie ho kvůli tomu nejprve obvinila ze zpronevěry, poté stíhání překvalifikovala na poškození věřitele. Obžalobě nakonec čelil i kvůli zkrácení daně a maření insolvenčního řízení. Do něj se přihlásilo čtyři sta věřitelů s pohledávkami za více než 240 milionů korun.

Podle serveru iROZHLAS.cz, který na případ upozornil, se hlavní obžaloba týkala škody 38 milionů korun, kterou měl Tejml způsobit firmě Amper Market. Ta klientům společnosti dodávala objednané energie. Zástupci Amper Market si při vyšetřování stěžovali na to, že policie nezajistila majetek firmy. Kriminalisté nakonec na účtech Energie pod kontrolou našli pouhých pět milionů korun.