Policie obvinila 22 lidí spojených s ČKD Praha DIZ z krácení daní

Policie obvinila 22 lidí ze zkrácení daní o asi 850 milionů korun, z praní špinavých peněz na zahraničních účtech a z účasti na zločinecké skupině. Na webu pražského vrchního státního zastupitelství to uvedla dozorující státní zástupkyně Petra Ullrichová. Z okolností případu je zřejmé, že kauza souvisí s předchozím prověřováním strojírenské firmy ČKD Praha DIZ, která se mimo jiné podílela na stavbě pražského tunelu Blanka.

„Do účetnictví zaúčtovali fiktivní faktury, které následně uplatnili v přiznáních k dani z přidané hodnoty a v přiznáních k dani z příjmu právnické osoby. Tímto jednáním měli zkrátit daň z přidané hodnoty nejméně o 441 298 622,- Kč a daň z příjmu nejméně o 408 130 658,- Kč,“ napsala Ullrichová.

Peníze získané údajnou daňovou trestnou činností prý skupina následně buď vybírala v hotovosti, nebo je poukázala na zahraniční bankovní účty. Za krácení daní ve spojení s gangem působícím ve více státech hrozí obviněným pět až deset let vězení.

Šéfka pražského vrchního státního zastupitelství Lenka Bradáčová uvedla, že z 22 obviněných lidí jich policie 21 zadržela.

Web iDnes.cz v této souvislosti přinesl zprávu, že policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu zadrželi několik lidí spojených s firmou ČKD Praha DIZ. Napsal, že zadržen byl například manažer Karel Kloboučník nebo bývalý generální ředitel firmy Jan Musil. Kriminalisté je údajně převezli do služebny v pražské ulici Na Perštýně.

Policie zasahovala v ČKD Praha DIZ už před dvěma lety, a to také kvůli podezření z krácení daní. Podle informací médií společnost dlužila na daních 791 milionů korun a kriminalisté dlouhodobě prověřovali, zda z firmy nemizí nezdaněné stamiliony do daňových rájů.

Majitel firmy Robert Wolf kritizoval zásah policistů z roku 2016 jako snahu rozprášit ČKD kvůli tomu, že si vůči Praze nárokovala pohledávky vzniklé při pracích na tunelu Blanka.

V souvislosti s údajným krácením daní a vydáváním fiktivních faktur zadržela policie v roce 2014 i tehdejšího majitele firmy Petra Speychala. Po podání vysvětlení ho ale propustila bez obvinění.

ČKD Praha DIZ se kvůli dluhům dostala v roce 2016 do úpadku. Loni ji věřitelé poslali do konkurzu.