Věřitelé poslali ČKD Praha DIZ do konkurzu, majitel firmy neuspěl s reorganizací

Strojírenská firma ČKD Praha DIZ jde do konkurzu, rozhodla o tom pondělní schůze věřitelů. Schválily ho zhruba tři čtvrtiny věřitelů, pro konkurz byli především větší věřitelé. Hlasovat směli pouze ti s uznanými pohledávkami, nejvíce jich měla Komerční banka. ČKD Praha DIZ rozhodnutím o konkurzu směřuje k zániku a k vypořádání závazků do té míry, do jaké toho bude schopna.

„Rozhodnutí věřitelů považuji za nešťastné, z konkurzu již není cesty zpět. I nadále jsem přesvědčen, že zvláště v případě nezajištěných věřitelů bude uspokojení menší, než v případě reorganizace,“ řekl ČTK majitel firmy známé z tunelu Blanka Robert Wolf.

Zatímco z nezajištěných věřitelů hlasovalo pro reorganizaci téměř 30 procent, u zajištěných nikdo. Zajištěným věřitelem je ten, jehož pohledávka je zajištěna majetkem náležícím do majetkové podstaty firmy.

Insolvenční správce uznal zhruba třetinu pohledávek za firmou. Šlo o 2,47 miliardy korun z celkově přihlášených 7,25 miliardy korun. Dohromady se přihlásilo 542 věřitelů. Největší pohledávku 1,65 miliardy korun přihlásila Komerční banka, správce jí uznal 927 milionů korun.

Úpadek firmy loni v září prohlásil pražský městský soud. V sídle společnosti loni v květnu zasahovala protikorupční policie. Některá média tehdy psala, že ČKD Praha DIZ dluží na daních 791 milionů korun. Kvůli podezření z daňových podvodů byly následně firmě obstaveny bankovní účty.

  • Je jednou z firem holdingu ČKD Group, který ovládá miliardář Petr Speychal.
  • V roce 2013 společnost utržila téměř 3,6 miliardy korun a vykázala čistý zisk přes 62 milionů korun. Byla mimo jiné dodavatelem technologické části pražského tunelového komplexu Blanka.
  • Kromě holdingu stojí Speychal i za hokejovou Spartou a basketbalovým klubem v Nymburku.
  • Zdroj: ČTK
Vydáno pod