Soud poslal společnost ČKD Praha DIZ do úpadku

Pražský městský soud v pátek prohlásil úpadek strojírenské firmy ČKD Praha DIZ. Návrhu věřitelů firmy nikdo neodporoval, sama společnost se koncem srpna k insolvenčnímu řízení připojila. ČKD Praha DIZ vedla spor s pražským magistrátem o platby za práce na tunelu Blanka, arbitrážní soud před necelými třemi týdny rozhodl, že Praha firmě požadovaných zhruba 1,7 miliardy korun zaplatit nemusí.

Insolvenčním správcem soud stanovil pražskou Advokátní kancelář Zrůstek, Lůdl a partneři. Zároveň jí soud uložil, aby do 22. listopadu předložila soudu zpracovaný seznam přihlášených pohledávek. Přezkumné projednání přihlášených pohledávek soud svolal na 16. prosince.

Městský soud v Praze zahájil insolvenční řízení s ČKD Praha DIZ počátkem června. V polovině letošního května v sídle firmy zasahovala protikorupční policie, která prověřovala možné daňové podvody. Firma mezitím přišla o většinu velkých zakázek a už několik měsíců z ní odcházejí zaměstnanci, napsal server IHNED.cz.

Strojírenská ČKD Praha DIZ je jednou z firem holdingu ČKD Group, který ovládá miliardář Petr Speychal. Podle vedení ČKD je úpadek „následkem zcela bezprecedentního nezákonného zásahu orgánů veřejné správy“, píše IHNED.cz. Firmě byly po květnovém policejním zásahu kvůli podezření z daňových podvodů obstaveny bankovní účty a byl vydán zajišťovací příkaz na téměř 800 milionů korun.

Ve hře je i státní zastupitelství

Do insolvenčního řízení se strojírenskou společností ČKD Praha DIZ vstoupilo také Městské státní zastupitelství v Praze. Vyplývá to z údajů zveřejněných v pondělí v insolvenčním rejstříku. Podle mluvčí pražských žalobců je důvodem vstupu do případu podezření z trestné činnosti. 

 V řízení má státní zástupce podle zákona přístup ke všem dokumentům a může se například odvolat proti rozhodnutí insolvenčního soudu. Státní zastupitelství má jako účastník řízení kromě dokumentů právo také na podávání opravných prostředků. Může se tedy odvolávat proti verdiktu soudu.

Vydáno pod