Piráti nás musí brát jako partnera, říká Pospíšil. Podle Hřiba pražská koalice funguje

Zdeněk Hřib a Jiří Pospíšil o sporech mezi Piráty a TOP 09 (zdroj: ČT24)

Strany pražské koalice opět řeší spory na magistrátu. Ozývají se hlasy o dohodovacím řízení, které by zhodnotilo dosavadní práci koalice. Podle primátora Prahy Zdeňka Hřiba (Piráti) spolupráce na magistrátu funguje a bilancování se nebrání. „Byli bychom rádi, aby Piráti respektovali, že jsme partner,“ řekl v Událostech, komentářích Jiří Pospíšil (TOP 09), podle nějž se primátor chová arogantně.

„Byl bych rád, aby na konci této krize na tom vydělali občané. Naším cílem není bourání koalice ani odvolávání primátora. Rádi bychom dosáhli velmi solidního, hlubinného dohodovacího řízení, kdy bychom projeli bod po bodu koaliční program a řekli si, co jsme pro lidi udělali,“ apeluje Pospíšil.

„Nebráním se tomu, abychom po roce vyhodnotili práci koalice, jsem naopak jednoznačně pro,“ reaguje primátor. Zdůrazňuje ale, že aktuální spory kvůli podpoře družstevního bydlení jsou podle něj hlavně nedorozuměním. 

Šéf hlavního města upozorňuje, že na družstevním bydlení už radní dosáhli shody. Pražská koalice podle něj funguje. „Mně se s radními za TOP 09 dělá dobře, jsou to jednoznačně odborníci.“

Pospíšil: Vše tak skvěle nefunguje

Pražské koalici ovšem hrozí, že si o ní voliči řeknou, že za dobu vládnutí metropoli ničeho nedosáhla, obává se Pospíšil. „Máme pocit, že všechno tak skvěle nefunguje. Byli bychom rádi, aby Piráti respektovali, že jsme partner. Máme pocit, že jsou oblasti, kde se dá pracovat lépe,“ míní.

Připomíná, že všichni tři koaliční partneři mají stejné množství zastupitelů, a opakuje výzvu k bilanční schůzce v rámci pražské koalice. Hřiba také vyzývá, aby se choval rovnocenně ke všem radním a neupřednostňoval ty pirátské.

Vadí mu například primátorovo zacházení se zprávou Evropské komise k možnému střetu zájmů premiéra Babiše, kterou údajně poskytl pouze Adamu Zábranskému (Piráti), a nikoliv i Haně Marvanové (TOP 09). „Kdo požádal o zprávu, tak ji dostal. Od paní Marvanové mi žádná zpráva nedošla,“ namítá Hřib.