EK zaslala do Česka konečnou auditní zprávu k Babišovu možnému střetu zájmů. Je ale tajná

Události: Podle ČSSD by se s auditem měla seznámit vláda (zdroj: ČT24)

Evropská komise poslala do Prahy anglickou verzi závěrečné zprávy o auditu, který se týká premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho možného střetu zájmů. Text ale zůstává důvěrný a mluvčí Evropské komise jej nechce komentovat. Není tedy zřejmé, kolik v konečné verzi zůstalo z návrhu zprávy, z něhož vyplývalo, že by Česku mohlo hrozit vrácení asi 450 milionů korun do unijního rozpočtu.

Stálé zastoupení ČR při Evropské unii potvrdilo, že audit obdrželo a předalo ministerstvu pro místní rozvoj. Mluvčí Komise upřesnila, že obsah auditní zprávy zůstává tajný, protože auditní proces ještě neskončil. Oficiální zdroje tedy zatím sdělí pouze procesní informace.

České úřady nyní auditní zprávu posoudí. Například na ministerstvu pro místní rozvoj ale o ní zatím nic nevědí. Mluvčí ministerstva Vilém Frček v pátek večer uvedl, že nemá o auditní zprávě žádné informace. Ministryně Klára Dostálová (za ANO) pak v sobotu v SMS zprávě uvedla, že by mohla mít bližší informace v pondělí. 

Podle sociálních demokratů by se s auditem měla seznámit vláda: „Podle toho bude následně reagovat,“ dodal ministr zahraničí Tomáš Petříček. Pokud by české úřady se závěry auditu nesouhlasily, mohly by se obrátit na evropský soud, připomíná server iHNed.cz  

Obsah zprávy je tajný, zveřejnění by mohl požadovat výbor europarlamentu

„Evropská komise může potvrdit, že v pátek v řádném termínu zaslala českým úřadům anglickou verzi konečné auditní zprávy vztahující se k Evropskému fondu pro regionální rozvoj, Fondu soudržnosti a Evropskému sociálnímu fondu,“ uvedla mluvčí EK. Protože auditní proces ještě neskončil, je podle ní obsah zprávy tajný.

Zveřejnění zprávy by ovšem mohl požadovat kontrolní výbor Evropského parlamentu. „Příští týden navrhneme projednání auditu Evropské komise o výsledku prošetřování střetu zájmů Andreje Babiše s tím, že budeme požadovat jeho plné zveřejnění v souladu s doporučením ombudsmanky EU,“ sdělil lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

Věc by se podle něj mohla řešit na první schůzi v lednu 2020. Evropská ombudsmanka Emily O´Reillyová došla v létě k závěru, že zatímco předběžné auditní zprávy komise s ohledem na pokračující šetření zveřejňovat nemusí, měla by kvůli „velmi silnému veřejnému zájmu“ zvážit jejich zveřejnění poté, co bude celé auditní řízení ukončeno.  

Předběžná verze ukázala na Babišův střet zájmů

V jarní předběžné zprávě, která unikla do médií, auditoři konstatovali, že je český premiér ve střetu zájmů, protože má stále vliv na podnik Agrofert. Babiš to odmítá, poukazuje, že své firmy v souladu s českými zákony vložil do svěřenských fondů. Z návrhu ale také vyplývalo, že by Česko mohlo vracet do unijního rozpočtu kolem 450 milionů korun.

x
Zdroj: ČT24

Komise obdržela odpověď Prahy na předběžnou zprávu 2. září a na svou odpověď měla tři měsíce. Audit odešel z Bruselu v poslední pracovní den stávající Evropské komise.

Zájem o něj má i předseda senátní komise, která se vyhodnocením auditů zabývá. Předběžné verze auditů totiž komisi ministerstva nedala. „Bylo nám řečeno, že až dorazí ty závěrečné, tak nám je pochopitelně poskytnou. Ze své praxe vím, že se výsledná fáze auditu zas tak neliší od předběžných závěrů, to by bylo překvapivé,“ uvedl šéf senátní komise Zdeněk Nytra (ODS).

Evropská komise pracuje ještě na druhém auditu, který se týká přímých zemědělských dotací. Jeho finální verzi by do Prahy měla zaslat nejpozději v únoru.

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) ve čtvrtek oznámil, že začne proplácet dotace schválené Agrofertu za období mezi únorem 2017, kdy Babiš vložil koncern do svěřenských fondů, a loňským srpnem. Tehdy začalo platit evropské nařízení o střetu zájmů. Podle fondu neexistuje legitimní právní důvod pro zadržení těchto dotací a nemůže je neproplatit, aby se nevystavil riziku žaloby ze strany Agrofertu. Dotace schválené od loňského srpna ale fond kvůli předběžné opatrnosti zatím nadále proplácet nebude.