Zjištění Evropské komise jsou závažná, mohla by zavdávat podezření na trestný čin, uvedl Pavel Zeman

Otázky Václava Moravce: Pavel Zeman o návrhu zprávy Evropské komise (zdroj: ČT24)

Zjištění v návrhu auditní zprávy Evropské komise, podle něhož je premiér Andrej Babiš (ANO) ve střetu zájmů, jsou závažná a mohla by zavdávat podezření na trestný čin. V pořadu Otázky Václava Moravce to uvedl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Premiér ve vyjádření pro ČT napsal, že Zeman nectí pravidla řádného a spravedlivého procesu.

Podle Pavla Zemana si Nejvyšší státní zastupitelství vypracuje vlastní analýzu navrhovaného dokumentu, výsledky by mohlo mít do dvou či tří týdnů. „To, co je tam napsané, je závažné a mohlo by to zakládat podezření z trestného činu,“ řekl Pavel Zeman

„Zprávu nyní analyzujeme a bude-li potřeba si k tomu vyžádat další informace, tak si je vyžádáme,“ uvedl nejvyšší státní zástupce. Podle Zemana je třeba znát celý proces, včetně toho, „jak vypadaly žádosti o dotace, kdo o nich rozhodoval, kdo byly zodpovědné osoby, jak reagovaly, jestli měly k dispozici všechny informace.“

Babiš: Jsou to ukvapené závěry

Premiér Babiš ve vyjádření pro ČT napsal, že postupu Pavla Zemana nerozumí. Návrh auditní zprávy je podle něj plný faktických nepravd, které budou v následujících dnech příslušné české orgány vysvětlovat. Zemanův závěr je ukvapený a nejvyšší státní zástupce nectí pravidla řádného a spravedlivého procesu, uvedl předseda vlády.

„Vůbec tomu nerozumím, jak bychom se mohli pohybovat v oblasti jakéhokoliv trestného činu,“ reaguje Babiš. „Nechce se mi věřit, že by odborník na úrovni nejvyššího státního zástupce docházel k tak ukvapeným závěrům místo toho, aby počkal na finální verdikt. Touto svou horlivou iniciativou nectí pravidla řádného a spravedlivého procesu.“

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) v nedělním pořadu Partie televize Prima uvedla, že nevidí důvod nevěřit premiéru Babišovi ve sporu s Evropskou komisí ve věci údajného střetu zájmů. Babiš splnil zákonné požadavky na vyřešení problému, když převedl holding Agrofert do svěřenských fondů, uvedla ministryně.

Text navrhované auditní zprávy zveřejnila v pátek média. Auditoři se v materiálu zaměřují na čerpání dotací firmami z holdingu Agrofert, který Babiš vložil v únoru 2017 do svěřenských fondů. Podle návrhu dokumentu, který se ještě může měnit, je premiér po celé své vládní působení ve střetu zájmů, má vliv na firmu i na použití dotací z EU.

Podle navrhované auditní zprávy Babiš svěřenské fondy ovládá a má zájem na tom, aby firmy byly úspěšné. Auditoři popisují jednotlivé dotační případy i to, jak premiér do chodu holdingu zasahoval a jak může zasahovat do svěřenských fondů. Česku údajně hrozí, že by mohlo vracet do Bruselu zhruba 451 milionů dotací pro Agrofert.

Premiér Babiš v sobotu řekl, že Česká republika žádné peníze zpět posílat nebude a auditní zprávu odmítne. České úřady nyní poskytnou Unii své stanovisko, text se tak může ještě upravit. Závěrečná zpráva z auditu by mohla být hotová do konce prázdnin.

Ministerstvo a žalobci se neshodnou na statistice o úspěšnosti

V Otázkách Václava Moravce spolu s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem o tématech české justice debatovali předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a náměstek ministryně spravedlnosti Jeroným Tejc.

Hosté Otázek diskutovali mimo jiné o práci státních zástupců. Ministerstvo spravedlnosti a nejvyšší státní zástupce totiž mají rozdílné statistiky o úspěšnosti vrchních žalobců. Zatímco podle zástupce ministerstva Jeronýma Tejce bylo v posledních letech zproštěno až 28 procent obviněných, podle Pavla Zemana to bylo pouze 14,5 procenta.

Otázky Václava Moravce: Pavel Rychetský, Pavel Zeman a Jeroným Tejc o situaci české justice (zdroj: ČT24)

Nejvyšší státní zástupce uvedl, že statistika ministerstva zřejmě není pravdivá. Analýza vrchního zastupitelství podle něj ukázala, že se „zřejmě špatně vykazuje“ kolonka zproštěné věci úplně a částečně. „Od roku 2011 do roku 2018 bylo rozhodnuto ve věci 366 osob, z nichž 53 bylo zproštěno. Dostáváme se k údaji 14,5 procenta, jsme přesně na půlce. Obávám se, že statistika (ministerstva) je nepravdivá,“ řekl Zeman.

Podle statistik ministerstva okresní státní zástupci dovedou 95 procent případů k pravomocnému odsouzení, u vyšších zástupců pak podíl klesá. Zproštěno v posledních letech bývá deset až 28 procent obviněných.

„Nejsou to čísla, která bychom si vycucali na ministerstvu spravedlnosti z prstu. Vycházíme ze statistických listů trestních soudů. I pokud by byl 15 procent průměr neúspěchu vrchních státních zástupců při obžalobách, více než každý desátý, který je pohnán k soudu státním zastupitelstvím, odchází od soudu pravomocně nevinný,“ reagoval Tejc.

Náměstek ministryně připustil, že každá statistika se dá posuzovat z více pohledů. Záleží na výchozích hodnotách. Tejc také uvedl, že vrchní zastupitelství řeší méně případů než okresní, kauzy jsou ale složitější.