Vláda pohrdá Senátem, uvedla horní komora kvůli nedostupným auditům Evropské komise

Za pohrdání Senátem označila horní komora přístup vlády kvůli tomu, že mu ministerstva odmítla poskytnout návrhy auditních zpráv Evropské komise, které se týkají premiéra Andreje Babiše (ANO). Tři ze čtyř oslovených ministerstev navíc odmítla vyslat své zástupce do senátní komise pro posouzení auditů a ministři odmítli přijít na její čtvrteční zasedání, uvedl předseda komise Zdeněk Nytra (ODS). Babiš kritiku odmítá a věří, že ministerstva postupují v souladu s předpisy.

Senát v usnesení, které ve středu podpořilo 57 ze 72 přítomných senátorů s výjimkou zástupců vládního hnutí ANO a pěti členů sociální demokracie, vyzval vládu, aby s ním spolupracovala.

Premiér Babiš obvinění, že vláda pohrdá Senátem, odmítl. Do záležitosti prý nevstupuje ani není informován o korespondenci jednotlivých resortů se Senátem. „Já v této věci nijak neingeruju ani nejsem o jejich korespondenci se Senátem informován. Věřím, že jednotlivá ministerstva postupují v souladu s právními předpisy. Odmítám, že by vláda pohrdala Senátem,“ napsal předseda vlády.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) tvrdí, že zpráva je důvěrná a o jejím vydání může rozhodnout pouze Evropská komise. „Nařízení Evropské komise reguluje, jak se může nakládat s auditními zprávami,“ uvedla Schillerová na tiskové konferenci senátorského klubu ANO.

„Předběžná auditní zpráva je důvěrná, nemůže být poskytována třetím osobám,“ doplnila. Senátní komisi na tento postup odkázala. „Nevidím důvod, aby se jakýkoli úředník ministerstva financí dostavil před komisi, když stejně o auditních zprávách hovořit nemůže,“ dodala Schillerová. 

Hampl: Je v zájmu ČR, aby vláda s parlamentem komunikovala

Senátoři ale takové námitky zpochybňují, podle nich jsou oprávněni se s důvěrnými dokumenty seznamovat. Senátor Nytra uvedl, že postoj ministerstev je v rozporu se zákonem o jednacím řádu Senátu, podle něhož ministerstva mají poskytovat horní komoře materiály pro její činnost. 

Předseda senátního evropského výboru Václav Hampl (za KDU-ČSL) označil přístup ministerstev za absurdní. „Je na místě se razantně ozvat. Je v zájmu České republiky, aby vláda s parlamentem komunikovala,“ uvedl. Do komise vyslalo svého zástupce jen ministerstvo zemědělství.

„Reakce ministerstev je pro mě naprosto nepochopitelná, je alibistická,“ přidal se předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil. Podle něj unijní nařízení, na něž se ministerstva odvolávají, umožňuje dokumenty poskytnout, pokud je na tom veřejný zájem. „Je veřejným zájmem vědět, zda dotace byly čerpány oprávněně či neoprávněně,“ dodal.

Komise má do konce ledna příštího roku shromažďovat informace týkající se auditních zpráv s cílem zajistit objektivitu. Měla by se rovněž zabývat chystaným stanoviskem českých úřadů k auditům a pokusit se porovnat současné auditní návrhy s dříve řešenými dotačními případy.

Předseda vlády Babiš je podle návrhu auditní zprávy, kterou zveřejnila média, kvůli vyplácení dotací ve střetu zájmů, má stále vliv na svou bývalou firmu Agrofert a jako premiér také na použití peněz EU. Premiér to opakovaně odmítá, návrh auditu nepovažuje za seriózní.