Ministerstvo chce víc času pro odpověď na návrh auditní zprávy o údajném střetu zájmů premiéra Babiše

Ministerstvo žádá o delší lhůtu na odpověď na audit o Babišovi (zdroj: ČT24)

Ministerstvo pro místní rozvoj požádá Evropskou komisi o prodloužení lhůty k vypracování odpovědi na návrh první auditní zprávy o údajném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Informaci ČT sdělil mluvčí resortu Vilém Frček. Komise dala Česku na odpověď na první audit 30 dní. Do kdy chce ministerstvo lhůtu prodloužit, mluvčí neupřesnil.

Návrh první auditní zprávy v angličtině dorazil do Česka na konci května, minulý týden dostalo ministerstvo pro místní rozvoj a ministerstvo financí oficiální český překlad. Tím také začala běžet lhůta pro vypracování odpovědi. Obvykle unijní úřady dávají na odpověď dva měsíce, mají ale právo lhůtu zkrátit minimálně na 30 dnů, což učinily i v případě Česka.

Podle návrhu auditní zprávy má Babiš nadále vliv v holdingu Agrofert, a je proto ve střetu zájmů při čerpání peněz z evropských fondů. Česko by kvůli tomu mohlo vracet do rozpočtu Evropské unie kolem 450 milionů korun. Babiš v minulosti opakovaně odmítl, že by byl ve střetu zájmů a že by Česku hrozilo vracení peněz. 

Podle ministryně věc nespěchá, protože Komise má prázdniny

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) upozornila, že její úřad pouze koordinuje práci na dokumentu a vyhoví požadavkům některých autorů odpovědi. Věc podle ní nespěchá i vzhledem k tomu, že Evropská komise má prázdniny.

„Ministerstvo je koordinátor odpovědi, nikoliv její tvůrce. Podklady pro odpověď připravují jednotlivé dotčené subjekty a vzhledem k tomu, že některé z nich požádaly o prodloužení, ministerstvo tento požadavek zprostředkuje vůči Evropské komisi. V srpnu jsou v Evropské komisi prázdniny a není důvod, aby to tam leželo,“ uvedla Dostálová.

Ještě minulý týden ministryně Dostálová tvrdila, že třicetidenní lhůta nebude znamenat problém, protože úředníci, kteří odpověď připravují, nečekali na oficiální překlad do češtiny a pracovali už s původním anglickým textem. 

Přesto nyní ministerstvo žádá o odklad. „Závěrem je, že s ohledem na složitost a komplexnost auditu a na základě žádosti některých spolupracujících subjektů ministerstvo pro místní rozvoj požádá o prodloužení lhůty,“ uvedl pro Českou televizi mluvčí resortu Vilém Frček.

Do kdy chce ministerstvo lhůtu prodloužit, ani které resorty o prodloužení požádaly, nechtěl upřesnit.

Podle opozice jde o záměrné zdržování

Podle předsedy opozičních lidovců Marka Výborného jde ze strany ministerstva o záměrné zdržování. „Zdržovací taktika Andreje Babiše pokračuje. Všechno bylo přece Komisí tak zfušováno, že to všichni odmítli na první dobrou. A najednou je to složité… A nebo vítězí taktika vysedět vládnutí co nejdéle?“ uvedl na Twitteru.

Podobně se vyjádřil předseda ODS Petr Fiala. „Složité? A já jsem měl dojem, že premiér říká: průhledná lež a jasná účelovka,“ napsal na Twitteru.

Auditní zpráva, na kterou bude odpovídat ministerstvo pro místní rozvoj, se týká peněz vyplácených z Evropského sociálního fondu (ESF), Evropského regionálního a rozvojového fondu (ERDF) a Kohezního fondu.

Na druhou zprávu jsou tři měsíce

Kromě toho zkoumali auditoři Evropské komise také zemědělské dotace určené pro Agrofert. Český překlad této auditní zprávy dostalo ministerstvo zemědělství na konci června. Na odpověď v tomto případě dostala Česká republika tři měsíce, obvyklá dvouměsíční lhůta je totiž prodloužena kvůli srpnovým unijním prázdninám.

Holding Agrofert vnímá oba návrhy auditů Evropské komise jako velmi pochybné a neprofesionální. Po doručení připomínek do Bruselu bude mít Komise tři měsíce na vydání definitivních auditních zpráv.