Mylné, zavádějící, neuvěřitelné. Ministři za ANO kritizují audit o Babišovi a chtějí se bránit

Události: Ministři za ANO kritizují návrh zprávy EK o Babišovi (zdroj: ČT24)

Ministři průmyslu a obchodu a životního prostředí Karel Havlíček (za ANO) a Richard Brabec (ANO) zpochybňují některé části návrhu auditní zprávy Evropské komise o možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle nich obsahuje nepravdivé nebo nepodložené informace. Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) budou reakci na zprávu psát jednotlivé dotčené resorty. Opozice však žádá, aby odpověď vypracovaly jiné úřady než ty, které řídí hnutí ANO.

„Ve zprávě je celá řada mylných a zavádějících informací. Audit nebral v potaz naše připomínky,“ uvedl ministr Havlíček a dodal, že resort bude zprávu „zásadním způsobem rozporovat“. Kdyby se podle něj závěry zprávy aplikovaly plošně, bylo by to „tsunami“ na všechny projekty a firmy. 

„Není to o tom, že bych se já na to dneska ráno podíval. Po celý víkend už na tom úředníci pracovali, protože pochopitelně jsou lehce vystrašeni. Ve smyslu toho, že je někdo napadá, ačkoli oni jsou názoru, že to bylo přerozděleno správně,“ prohlásil Havlíček. Dodal, že ministerstvo by postupovalo stejně, pokud by šlo o jakoukoli jinou firmu.

Výhrady k předběžné zprávě má také ministr životního prostředí a místopředseda hnutí ANO Richard Brabec. Zpochybňuje například některá tvrzení týkající se přesunu peněz z operačního programu Doprava do programu Životní prostředí.

„Tam někdo je schopen tvrdit a absolutně bez důkazů spekuluje o tom, že já jako bývalý zaměstnanec chemického průmyslu jsem někde nahrával chemickému průmyslu a nebo průmyslu vůbec. Je to pro mě neuvěřitelné. Je to i osobní napadení, já budu zvažovat právní kroky,“ řekl Brabec. Dříve působil jako ředitel chemické továrny Lovochemie, patřící do skupiny Agrofert. 

Ještě před jednáním vlády Brabec řekl, že v úterý vystoupí ve sněmovně a bude to „zajímavé“. Je přesvědčený, že Česko pošle do Bruselu takové argumenty, že výsledný závěr Komise bude jiný. „Já sám, když jsem tam viděl věci, které se týkají ministerstva životního prostředí, jsem v šoku, že to tam mohl někdo napsat,“ uvedl. 

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) zdůraznila, že zprávu budou resorty zpracovávat v režimu důvěrné. Podle ní přišla zpráva do Česka nestandardní cestou, bez podpisů a elektronicky. Národní orgán pro koordinaci, který bude české připomínky finalizovat, spadá právě pod její resort. Premiér Andrej Babiš se tiskové konference po jednání vlády neúčastnil. 

Strany chtějí, aby odpověď nepsali zástupci ANO

Lídři opozičních ODS, TOP 09, lidovců, STAN a Pirátů za přítomnosti ČSSD a komunistů se v pátek dohodli na požadavku, aby odpověď na předběžnou zprávu Evropské komise o Babišově střetu zájmů napsali členové vlády mimo hnutí ANO. Chtějí také okamžité zastavení vyplácení dotací firmám Agrofertu, zařazení zvláštního bodu na jednání sněmovny a zveřejnění zprávy, kterou už publikovala média.

  • okamžité zastavení vyplácení dotací Agrofertu
  • formulaci odpovědi Bruselu nečlenem Babišova hnutí ANO
  • zařazení zvláštního bodu na jednání sněmovny
  • zveřejnění zprávy Evropské komise

Ministr Brabec označil požadavek za absurdní. „To dělají úředníci. Ti úředníci jsou za to odpovědní,“ zdůraznil. Odmítl, že by se úředník nechal ovlivnit nějakým tlakem. „Já garantuji, že to absolutně nebude. A jestli to bylo v minulosti zvykem, tak za nás ne. Absolutně vylučuji politické tlaky,“ prohlásil. 

K požadavku opozice se sice připojili i vládní sociální demokraté, podle předsedy ČSSD a vicepremiéra Jana Hamáčka ale není možné, aby reakci na návrh zprávy zpracovával jeho resort. „Těžko může ministerstvo vnitra suplovat ministerstvo financí,“ uvedl a odvolává se na kompetenční zákon. ČSSD podle něj bude po ANO chtít přesný harmonogram prací na odpovědi i informace o tom, kdo auditorům bude odpovídat.

Podle Hamáčka vypracují reakci jednotlivá ministerstva. „Česko má zákon o státní službě, máme státní úředníky, kteří by neměli podléhat vlivu ministrů. Takže pokud se ptáte, který z ministrů bude psát tu zprávu, tak žádný. Budou to psát resorty, které jsou dotčené,“ řekl. Zpráva se týká i resortu zemědělství, který vede Miroslav Toman z ČSSD.

Opozice chce hlasovat o nedůvěře vládě

Opozice chce kvůli obsahu návrhu zprávy vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. „Sdělení v té zprávě jsou opravdu závažná a podle mě vyžadují krok premiéra. My také vyzýváme pana premiéra, aby sám vyvolal jednání o důvěře vlády,“ vzkázal místopředseda ODS Martin Kupka.

„Pokud chce pan předseda Fiala vyvolat hlasování o nedůvěře, ať to udělá. Využiju to k tomu, abych české občany seznámil s tím, kolik peněz nemohla Česká republika vyčerpat z evropských fondů kvůli nesrovnalostem za posledních patnáct let, tedy i v době, kdy vládla ODS,“ reagoval premiér Babiš. 

Česká televize oslovila poslance koaličních ANO a ČSSD a také komunisty, kteří vládu podporují. Reagovalo 92 poslanců ze 108 oslovených. Jasnou podporu vládě by nyní nevyslovili dva poslanci KSČM.

„Při hlasování o nedůvěře vládě bych se zdržel, protože ještě neznám vyjádření dotčených ministerstev. Kdyby vláda žádala o vyjádření důvěry, to je úplně jiná situace, která bude vyžadovat stanovisko celého klubu, popřípadě celé strany,“ uvedl poslanec KSČM Leo Luzar. Už při loňském hlasování o důvěře se pro vládu nevyslovil Zdeněk Ondráček. Řekl, že jak by hlasoval teď, zatím neví. 

Poslanci by o auditu měli mluvit na úterním jednání sněmovny. Opozice požaduje zařadit ho jako první bod programu. Projednání by ale mohlo zhatit veto minimálně dvou klubů nebo dvaceti poslanců. „Věřím, že sebereflexe minimálně u koaličních partnerů nastane a ten bod bude nakonec schválen,“ míní předseda Pirátů Ivan Bartoš. Auditem se chce zabývat také Senát. V úterý téma zřejmě otevře evropský výbor, ve středu pak výbor pro veřejnou správu.

Česku hrozí vracení 450 milionů

Babiš vložil své firmy kvůli zákonu o střetu zájmů v únoru 2017 do svěřenských fondů. Podle návrhu auditní zprávy Evropské komise má Babiš na Agrofert dál vliv a současně má jako předseda vlády vliv i na použití unijních peněz. Česku proto hrozí, že by mohlo podle návrhu zprávy vracet kolem 450 milionů korun, které Agrofert čerpal.

Babiš v pátek ve sněmovně prohlásil, že žádné zákony neporušuje a Česko nic Unii vracet nebude. Na vyjádření má Česko dva měsíce. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v pátek uvedla, že česká strana nyní počká na oficiální překlad z Bruselu, což bude trvat asi měsíc.