Opozice žádá okamžité zastavení proplácení dotací Agrofertu. Zváží jednání o důvěře vládě

Opoziční strany požadují, aby stát po holdingu Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO) vymáhal zpět vyplacené dotace a aby další proplácení okamžitě zastavil. O premiérově střetu zájmů chtějí jednat ve sněmovně v úterý. Zvažují i vyvolání hlasování o důvěře vládě. Lídři z ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN tak reagovali na výsledek auditu Evropské komise, jenž zveřejnily Hospodářské noviny, podle něhož je předseda vlády ve střetu zájmů kvůli přetrvávajícím vazbám na své bývalé podniky.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš ve sněmovně řekl, že není možné, aby se zpráva tajila a diskutovalo se jen o tom, co z ní unikne do médií. Vyzval k jejímu zveřejnění. „Pokud se ukáže, že jsou informace pravdivé, budeme chtít hlasování o nedůvěře vládě,“ uvedl.

Také hnutí STAN hovoří o mimořádné schůzi sněmovny. „Česko by mělo vrátit část dotací pro Agrofert – my říkáme, že by to měl být Agrofert, ne Česko!“ řekl předseda STAN Vít Rakušan. „Je na stole zpráva, konstatující, že premiér Babiš je ve střetu zájmů. Naše výzva směřuje k ministerstvu financí a ministerstvu pro místní rozvoj.  Apelujeme, aby neprodleně tuto zprávu ministerstva zveřejnila, dala ji k dispozici sněmovně i veřejnosti,“ dodal.

„V listopadu jsme vyzývali Babiše, aby zveřejnil konkrétní podobu zakladatelského statutu svěřenských fondů, aby bylo zřejmé, že není ve střetu zájmů. Evropská komise konstatuje, že ve střetu zájmů je. Vyzýváme premiéra znovu: zveřejněte konkrétní podobu statutu svěřeneckých fondů. Vaše hnutí vzniklo jako protikorupční, vyzýváme vás, abyste konal,“ vzkázal místopředseda STAN Petr Gazdík.

  • okamžité zastavení vyplácení dotací Agrofertu
  • formulaci odpovědi Bruselu nečlenem Babišova hnutí ANO
  • zařazení zvláštního bodu na jednání sněmovny
  • zveřejnění zprávy Evropské komise

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek ve sněmovně vyzval Babiše, aby poslance informoval o tom, jak na výsledek auditu zareaguje a zda je připraven peníze státu vrátit. Premiér na jeho výzvu nereagoval. „Na proplácení sociálních služeb pro ty nejpotřebnější nemáme, ale stamiliony hamižnému oligarchovi a premiérovi v jedné osobě proplácíme. Budeme tvrdě vyžadovat, aby český stát peníze po Agrofertu nekompromisně vymáhal,“ řekl Kalousek.

„Pokud Andrej Babiš situaci nevyhodnotí tak, že neodejde z veřejného života, pak podpoříme svolání mimořádné schůze a pravděpodobné je, že součástí schůze bude hlasování o nedůvěře vládě,“ uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Fiala: Babišův střet zájmů zaplatí občané

Předseda ODS Petr Fiala žádá zveřejnění rozhodnutí Evropské komise i vyčíslení částky, kterou Agrofert z EU získal. „Současně by do vyjasnění situace mělo dojít k zastavení poskytování dotací Agrofertu… ,Podnikání‘ holdingu mají platit všichni občané, kteří poctivě pracují, ze svých daní? Budeme požadovat, aby Agrofert vše vrátil ze svého,“ prohlásil Fiala.

„Zprávy o střetu zájmů jsou mimořádně závažné. Je to potvrzení toho, na co jsme dlouhodobě upozorňovali, že střet zájmů je tak rozsáhlý, že z toho budou problémy pro Českou republiku. Čeští občané se budou podílet na placení střetu zájmů Andreje Babiše,“ uvedl předseda občanských demokratů.

Podle předsedy KDU-ČSL Marka Výborného se „daňový poplatník nesmí ani korunou podílet na řešení osobních firemních problémů premiéra“. „Svěřenský fond, nesvěřenský fond. Očekávám, že se k tomu (Babiš) postaví čelem,“ uvedl. Zopakoval, že opozice předsedu vlády vyzvala, aby se jasně vyjádřil. „Dočkali jsme se pouze úsměvů a mlčení. Chceme slyšet kroky, aby nás ta situace nestála ani korunu,“ dodal. 

Šéf SPD Tomio Okamura řekl, podpoří případné svolání mimořádné schůze sněmovny, aby veřejnost získala informace o Babišově střetu zájmů. Upozornil ale, že zpráva Evropské komise je předběžná. To tvrdí i ministerstvo financí, které uvedlo, že zpráva se ještě může změnit.

Opozice chce o střetu zájmů Andreje Babiše jednat ve sněmovně v úterý. Navrhne zařazení zvláštního bodu. Současně žádá okamžité zastavení proplácení dotací, aby se problém s vyplácením dotací podnikům spojeným s Babišem neprohluboval.

Na schůzce opozičních lídrů se zástupci ODS, TOP 09, Pirátů, STAN a lidovců také dohodli na požadavku, aby odpověď na zprávu Evropské komise o Babišově střetu zájmů napsali členové vlády mimo hnutí ANO. „Zodpovědnost je na panu vicepremiérovi Janu Hamáčkovi,“ upřesnil Výborný.

Hamáček vyčkává, koalici to podle něj neovlivní

Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura vyzval koaliční ČSSD, aby se k údajnému střetu zájmů  premiéra jasně vyjádřila. Šéf ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček řekl, že pokud se ukáže, že Agrofertu byly vyplaceny nějaké dotace neoprávněně, měl by je vrátit, nebo by se měly vymáhat.

„Pokud vím, tak je to předběžné stanovisko, které bude ještě podléhat dalším vyhodnocováním. Pokud by se ukázalo, že nějaké dotace byly vyplaceny neoprávněně, tak pokládám za logické, že budou vráceny nebo že budou vymáhány,“ uvedl Hamáček. Na vládní koalici ANO a ČSSD podle něj nebude mít evropský audit vliv.

Česko na stanovisko Evropské komise musí odpovědět a odpověď od ministerstev financí a pro místní rozvoj by měla projednat vláda. Hamáček řekl, že chce vyčkat na to, jak celý proces dopadne. Předpokládá, že audit dostane k dispozici ČSSD a bude se moci k němu vyjádřit. Dodal, že v nějakém momentě by dokument měl být zpřístupněn veřejnosti, pokud tomu nebrání právní překážky.

Hamáček se s Babišem uvidí v pondělí na jednání vlády a tam se s ním chce o věci pobavit. Ohledně dalšího pokračování vládní koalice ČSSD a ANO uvedl, že nejde o nový problém předsedy ANO, o němž by jak ČSSD, tak voliči nevěděli.

KSČM podporuje jen jednání sněmovny

Komunisté svůj postoj projednali ve vedení klubu. Ze čtyř požadavků sněmovních stran podporují jenom jeden: aby se o závěrech komise hovořilo v úterý na jednání sněmovny. „Ta debata možná vyčistí vzduch. Je pravděpodobné, že by se odehrála i bez nás. Česká společnost mý slyšet, jak ta debata probíhá. Andrej Babiš bude mít do úterý čas i šanci se důkladně připravit,“ uvedl předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

K ostatním návrhům mají komunisté výhrady. Strana sice podporuje zveřejnění návrhu auditní zprávy, Kováčik se ale nedomnívá, že k tomu může dojít. „Pokud bude naplněno všechno, nechť je to zveřejněno. Ale i Komise se nechala slyšet, že se nebude vyjadřovat k uniklým a nehotovým textům,“ vysvětlil zdrženlivý postoj komunistů.

Kováčik rovněž nemyslí, že by odpověď Komisi měl vypracovat člen vlády, který není spojený s hnutím ANO. „Ty zprávy bude muset vypracovat ministerstvo financí a pro místní rozvoj. Ale nedělá nám problém trvat na tom, aby tu konečnou zprávu podepsaly obě koaliční strany,“ řekl.

Podle něj také není možné okamžitě zastavit vyplácení dotací firmám z holdingu Agrofert. „Dotace jsou vypláceny podle zákona, rozhoduje se podle určitých podmínek. Buď se podle těchto podmínek vyplácí, nebo nevyplácí. Třetí cesta – politická – zatím neexistuje,“ dodal.