Pražští radní audit zatím nezveřejní. Chtějí k tomu nejdřív získat souhlas Evropské komise

Pražští radní audit zatím nezveřejní, oznámil primátor Hřib (zdroj: ČT24)

Rada hlavního města Prahy nezveřejní auditní zprávu o možném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Praha si nechala zpracovat právní analýzu, podle které je zveřejnění možné ve veřejném zájmu, je k tomu ale potřeba souhlas Evropské komise (EK). Praha se proto na Komisi obrátí. Magistrát má audit k dispozici, protože je jedním z připomínkových míst celého řízení. Z dokumentu citoval radní Adam Zábranský (Piráti).

Pražský magistrát si nechal k otázce zveřejnění auditu zpracovat právní stanovisko od advokátní kanceláře Frank Bold advokáti. Ti doporučili obrátit se na Evropskou komisi a dokument zveřejnit až v případě jejího souhlasu.

„Je nutné postupovat podle platných předpisů, a tím pádem nejdřív musí proběhnout dotaz do Evropské komise,“ řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

„Nyní odejde dopis do Evropské komise, ve kterém se budeme snažit vysvětlit, že tady je zjevný veřejný zájem na zveřejnění tohoto dokumentu,“ uvedl Hřib. Dodal, že budou chtít také vysvětlit, na jakém právním základě byla zpráva označena za důvěrnou.

Délka dialogu s EK podle něj bude záviset i na druhé straně, ale byl by rád, aby byl co nejkratší. „Primární zájem je skutečně ten dokument zveřejnit,“ zopakoval primátor.

Rada hlavního města se sešla ve čtvrtek dopoledne poté, co byla právní analýza dokončena. „Pokud chceme, aby premiér respektoval pravidla a hodnoty Evropské unie, tak bychom ji měli respektovat také,“ řekl k rozhodnutí vedení města šéf hnutí Praha Sobě Jan Čižinský.

Radní pro legislativu Hana Kordová Marvanová (za Spojené síly pro Prahu) uvedla, že podle ní Evropská komise souhlas se zveřejněním nedá. „Přestože audit je hotový, celý proces ještě ukončen není,“ vysvětlila.

Jako právnička se proto domnívá, že by Praha měla audit zveřejnit i bez souhlasu Komise, protože podle ní existuje na odtajnění auditu silný veřejný zájem; Praha by proto podle ní případný soudní spor vyhrála.

K auditu budou mít podle primátora Hřiba přístup ti zastupitelé hlavního města, kteří o něj požádají. Řekl to poté, co předseda klubu Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) Jiří Pospíšil (TOP 09) a Kordová Marvanová kritizovali fakt, že k dokumentu měli přístup pouze primátor a radní Adam Zábranský (Piráti), zatímco ostatní členové rady jej neobdrželi.

Podle Hřiba to bylo dáno tím, že on je statutární zástupce města a Zábranský má na starosti transparentnost. Primátor také řekl, že dokument neposlali ani pirátským poslancům. 

Zábranský: Stát má zkontrolovat dotace a vrátit stamiliony korun

Radní za Piráty Zábranský, který má dokument k dispozici, uvedl, že závěrečná zpráva auditu vyzývá český stát, aby provedl hloubkovou kontrolu všech dotací vyplacených ze dvou prověřovaných operačních programů po 9. únoru 2017, kdy nabyl účinnosti zákon o střetu zájmů přezdívaný „lex Babiš“. Audit podle něj potvrdil Babišovo porušení zákona o střetu zájmů a odhalil závažné chyby v rozdělování dotací.

Zábranský uvedl, že hlavní závěry auditu odpovídají původnímu návrhu, který obdrželo ministerstvo financí a který v květnu unikl do médií. „Potvrdil, že byl porušován zákon o střetu zájmů, že Andrej Babiš měl přímý i nepřímý vliv na fungování společnosti Agrofert a podílel se na dotační politice státu a že vlastně celá ta konstrukce svěřenských fondů, do kterých vložil svůj majetek, byla naprosto účelová a za tím účelem, aby obešel zákon o střetu zájmů,“ řekl.

Zpráva podle něj uvádí, že v českém operačním programu Podnikání pro inovace byla chybovost 96,7 procenta z vyplacených dotací, když devět z deseti auditovaných projektů obsahovalo chyby. Audit proto požaduje, aby české úřady provedly hloubkovou kontrolu všech dotací přidělených z operačních programů Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost a Životní prostředí v tomto programovém období a schválených po 9. únoru 2017, protože audit se zabýval pouze jejich vzorkem.

Jelikož se audit zabýval jen vzorkem dotací, může se podle radního dále zvyšovat částka, kterou by měla ČR vracet. Prozatím je stanovena na 285,2 milionu korun, řekl Zábranský. Dále uvedl, že z důvodu porušování zákona o střetu zájmů byl napaden například projekt firmy Lovochemie s dotací 50 milionů korun, společnosti Ethanol Energy s dotací 72 milionů nebo pět projektů firmy Cerea za celkovou částku evropských peněz přesahující 13 milionů korun. 

Klidně to zveřejněte, vzkázal Praze Babiš

Premiér Babiš ve středu pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) vyzval, aby zprávu zveřejnil. „Pokud opozice vyzývá vládu, že máme něco zveřejňovat, my nemáme co zveřejňovat, je to záležitost auditních orgánů,“ řekl směrem k poslancům. Hřibovi vzkázal: „Klidně to zveřejněte, já se budu těšit, já s tím nemám žádný problém.“

Hřib ale ve středu řekl, že by to mělo udělat na premiérův pokyn ministerstvo pro místní rozvoj. „Kdyby premiérovi skutečně šlo o zveřejnění auditu, tak by vůbec nemusel čekat, až se sejde rada hlavního města. Může vydat pokyn své ministryni Kláře Dostálové (za ANO), ať ho okamžitě zveřejní,“ reagoval Hřib z pracovní cesty v Bruselu.

Ministerstvo pro místní rozvoj tvrdí, že zpráva je vedena v režimu důvěrné a rezort ji proto zveřejnit nemůže. Podle Pirátů existuje usnesení Evropské rady, podle kterého jsou všechny zprávy včetně auditu v režimu důvěrné, lze se ale od toho odklonit v případě veřejného zájmu. Český právní řád ovšem veřejný zájem nedefinuje a proto záleží na individuálním posouzení.

O auditu ve čtvrtek diskutovali také poslanci z podnětu opozice. Ministryně Dostálová ve sněmovně řekla, že Česko se obrátí na EK. „Požádáme oficiálně Evropskou komisi o stanovisko, zda můžeme, nebo nemůžeme zveřejnit, jako jsme to udělali u předběžné zprávy,“ uvedla ministryně. Zveřejnění zprávy by podle ní narušilo „důvěryhodnost a předvídatelnost našeho státu“. 

Podle médií má Česko přijít o stamiliony korun přidělených skupině Agrofert

Dokument dorazil do Česka v pátek, zatím ale nebyl oficiálně zveřejněn. Podle médií má Česko přijít o stamiliony korun unijních dotací přidělených skupině Agrofert. Babiš ji dříve vlastnil, převedl ji do svých svěřenských fondů. Zprávu mají podle svých vyjádření k dispozici servery Deník N a Info.cz; Deník N ve čtvrtek oznámil, že audit zveřejňuje.

Babiš ale tvrdí, že Česko žádné peníze vracet nebude, není k tomu podle něho důvod. Opoziční ODS chce navrhnout usnesení, kterým by Sněmovna zavázala vládu k vymáhání dotací od firem, jež je neoprávněně čerpaly.

Mluví se také o možném zřízení parlamentní komise, která by sledovala a kontrolovala kroky, jakými by se vláda s prověrkou vypořádávala.

Znění auditu je konečné. Česko bude mít dva měsíce na to, aby uvedlo, zda souhlasí, nebo nesouhlasí s doporučeními obsaženými v materiálu. Pokud by Česko část závěrů odmítlo, má ještě nárok vyvolat slyšení o věci u Evropské komise.