Babiš pobízí Prahu, ať zveřejní unijní audit k údajnému střetu zájmů. Proti je sama Komise

Babiš: Česko kvůli auditu žádné peníze do Bruselu vracet nebude (zdroj: ČT24)

Česká republika nebude kvůli unijnímu auditu možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) vracet žádné evropské dotace. Předseda vlády to prohlásil v Poslanecké sněmovně. Podle mediálních úniků ze zprávy vyplývá, že Česko může přijít bezmála o půl miliardy korun, audit ale dosud není veřejný. Babiš nyní pobídl pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), aby zprávu veřejnosti předložil. Podle Komise je přitom potřeba neveřejný ráz sdělení respektovat.

Audit Evropské komise podle Deníku N konstatuje, že Andrej Babiš coby český premiér zůstává ve střetu zájmů, protože je i nadále konečným vlastníkem Agrofertu, i když ho vložil do svěřenských fondů.

Česku proto prý hrozí, že přijde o stovky milionů unijních dotací, které Agrofert inkasoval – podle informací Deníku N a serveru Neovlivní zpráva uvádí, že na ně holding totiž dosáhl neoprávněně, po nabytí účinnosti zákona o střetu zájmů, čili takzvaného „lex Babiš“.

Ministerský předseda se ale ve středu na sněmovním plénu ohradil proti tomu, že by Česko mělo posílat miliardy zpátky do centrální unijní kasy. „Není pravda, že se budou vracet peníze. Není k tomu nejmenší důvod. Považuji za absurdní, že evropští auditoři vykládají české právo a poučují nás, jak ho vykládat,“ prohlásil Babiš v úvodu jednání o státním rozpočtu.

Spor o důvěrnost

Znění auditu je konečné. Česko má dva měsíce na to, aby uvedlo, zda souhlasí, nebo nesouhlasí s doporučeními obsaženými v materiálu. Pokud by Česko část závěrů odmítlo, má ještě nárok vyvolat slyšení o věci u Evropské komise.

Obsah bruselské prověrky nicméně zůstává oficiálně neznámý – opozice volá po jeho zveřejnění, vládní úřady argumentují, že k tomu nemají oprávnění. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) několikrát sdělila, že do Prahy dorazil jako důvěrný, a zveřejnit ho proto nejde. Ve středu to zopakoval i její mluvčí. 

Naposledy ji ve středu o publikaci unijního dokumentu požádal šéf dočasné senátní komise Zdeněk Nytra z klubu ODS s argumentem, že zpráva je konečná a na veřejnost by se dostat měla – nebo aspoň před senátory. 

Babiš Hřibovi: Klidně to zveřejněte

„Pokud opozice vyzývá vládu, že máme něco zveřejňovat, my nemáme co zveřejňovat, je to záležitost auditních orgánů,“ prohlásil pak sám Babiš. V souvislosti s tím, že auditní zprávu dostal také pražský magistrát coby účastník řízení, by Babiš neměl námitek proti tomu, kdyby prověrku zveřejnil primátor Hřib.

„Klidně to zveřejněte, já se budu těšit, já s tím nemám žádný problém,“ podotkl. Hřib v úterý uvedl, že úřad zkoumá, jaké sankce by hrozily v případě, že by dokument publikoval. Radní mají o případném zveřejnění auditu hlasovat ve čtvrtek ráno. 

Publikaci auditu ale odmítá sama Komise a argumentuje právě tím, že je jeho znění dosud důvěrné. „Respektování důvěrnosti zjištění auditu a související korespondence je součástí pravidel pro přístup k dokumentům, aby byl chráněn účel auditu,“ sdělil ČT mluvčí úřadu. „Důvěrnost je třeba respektovat, dokud nebudou uzavřeny všechny následné kroky, včetně jakéhokoli postupu finanční opravy, který může být zahájen.“ 

Premiér audit označil za konečný, rozhodnutí ale definitivní podle něho není. „Auditor vlastně vyzývá Českou republiku, aby informovala, zda přijme nebo nepřijme závěry toho auditu. Takže přijme nebo nepřijme,“ uvedl. Až dorazí český překlad auditu, má Česko podle něho podat do 60 dnů zprávu o provádění doporučení z prověrky.

Doplnil, že se ve středu před poslanci vyjádřil k auditu v souvislosti s tím, že dolní komora mimořádně zařadila debatu o prověrce na čtvrtek. „A nemám ani důvod se toho zúčastnit, protože zkrátka se mě to netýká,“ prohlásil Babiš.

Agrofert: Proplaceno mohlo být 155 milionů korun

Pokud jsou informace o projektech zmiňovaných v médiích ohledně auditu Evropské komise pravdivé, vyplatilo se zatím Agrofertu 155,1 milionu korun, sdělil ve středu mluvčí koncernu Karel Hanzelka.

„Koncern Agrofert nemá k dispozici audit Evropské komise a nezná jeho obsah. Zatím se stále pohybujeme v rovině spekulací. Požádáme ministerstvo o jeho poskytnutí, neboť jsme dotčenou osobou,“ dodal mluvčí.

Firma podle něj stále trvá na tom, že v oblasti dotací postupovala přesně podle zákona, pravidel a uzavřených smluv. Proti výsledkům auditu se možná bude bránit u soudu.