Podle Deníku N Babiš ovládá Agrofert. Neovlivní.cz tvrdí, že audit uložil u dotací stoprocentní korekci

Události: Babiš je podle auditorů ve střetu zájmů, píší média. Sněmovna o tom bude jednat ve čtvrtek (zdroj: ČT24)

Česko může přijít kvůli střetu zájmů premiéra Andreje Babiše skoro o půl miliardy korun, s odkazem na znění konečné auditní zprávy Evropské komise to uvádí server Neovlivní.cz a Deník N. Neoprávněně byly vyplaceny dotace ve výši 282 milionů korun poskytnuté Agrofertu a další desítky milionů navrhují auditoři podle zmíněných médií neproplatit u dalších projektů. Audit podle listů konstatuje, že jde o všechny dotace vyplacené holdingu po nabytí účinnosti novely zákona o střetu zájmů, tedy po únoru 2017.

Podle serveru Neovlivní.cz auditoři navrhují neproplatit podporu za další desítky milionů korun i u některých dalších projektů realizovaných Agrofertem. Původní návrh auditní zprávy z letošního jara hovořil o vrácení celkem 451 milionů korun, i jeho součástí byla stoprocentní korekce na dotace Agrofertu ve stejném objemu jako nyní.

Konečné znění auditu je ve velké míře shodné s předběžnou verzí a Evropská komise podle serveru odmítla drtivou většinu připomínek, které Česko vůči původnímu návrhu vzneslo. „Je tam uvedena stoprocentní korekce kvůli střetu zájmů. Další částky se týkají chybných dotací například pro Lovochemii, lihovarnický podnik Ethanol Energy a Cereu a slavnou inovační linku na toastový chleba Penam,“ citoval Neovlivní.cz zdroj obeznámený s auditem.

Deník N: Babiš stále ovládá Agrofert

Také Deník N píše o vrácení stamilionů z unijních dotací přidělených Agrofertu. Zmiňuje částku 451 milionů korun, kterou by mělo Česko podle auditu vrátit. Komise podle listu v závěrečné zprávě konstatuje, že všechny dotace po 9. únoru 2017, kdy se stala účinnou novela českého zákona o střetu zájmů, byly Agrofertu vyplaceny neoprávněně.

„Babiš je stále konečným vlastníkem holdingu Agrofert a od února 2017 také dvou svěřenských fondů, které přímo ovládá a má přímý ekonomický zájem na úspěchu holdingu,“ cituje list klíčovou pasáž textu.

Už předběžný návrh auditu hovořil o tom, že by Česko mělo kvůli premiérovu střetu zájmů vracet 450 milionů korun vyplacených z Evropského sociálního fondu (ESF), Evropského regionálního a rozvojového fondu (ERDF) a Kohezního fondu.

Konečnou verzi auditu odeslala EK do Česka minulý týden. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) odmítla obsah zprávy zveřejnit, podle ní ho Komise označila jako důvěrný. Po zveřejnění auditu volá řada sněmovních stran.

Babiš opakovaně uvádí, že se ve střetu zájmů necítí. Od chvíle, kdy Agrofert vložil do svěřenských fondů, ho označuje za svou bývalou firmu. Premiér v pondělí také kritizoval to, že Komise vykládá české právo, nemá k tomu podle něj autoritu. Právě o národní předpis o střetu zájmů opírá Komise svůj závěr, že podporu navzdory zákazu dostávala společnost, u které je možné prokázat střet zájmů jejího vlastníka.